Könyvbemutatókkal, kiállításokkal, pódiumbeszélgetéssel és előadásokkal ünnepli az idén 40 éves Győri Balett a kerek évfordulót Győrben és Budapesten.

Kiss János, a társulat igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az ünnepi rendezvénysorozat programját ismertetve elmondta: október 30-án a győri Esterházy-palotában fotókiállítás nyílik a 40 éves társulatról.

Felidézte, hogy 1979. november 2-án tartották első darabjuk bemutatóját, a Nap szerettei címmel. Az évforduló alkalmából november 2-án délután beszélgetést tartanak Győri Nemzeti Színházban a társulat alapító tagjaival, köztük Markó Iván táncművésszel, koreográfussal, aki alapító igazgatója volt az együttesnek. A beszélgetést követően Gombár Judit díszlet- és jelmeztervezőre, a Győri Balett alapító és örökös tagjára emlékezve kiállítás nyílik a Győri Nemzeti Színház előcsarnokában, majd díszelőadással idézik fel az elmúlt 40 évet.

November 8-án és 9-én mutatják be a Lev Tolsztoj műve alapján készült Anna Karenina című balettet Velekei László koreográfiájával Győrben, majd december 21-én tartják a budapesti premiert a Müpában. További programokat is terveznek a jubileumhoz kapcsolódva, és az ünnep zárásaként rendezik meg a 16. Magyar Táncfesztivált Győrben.

Az 1970-es évek végén az évfolyamuk úgy döntött, hogy együtt marad, választ magának egy vezetőt és egy várost. Győr városát választották, ahol akkor épült a színház. Megkeresték a város vezetőit, és végül egy fiatal csapat akarata győzött – idézte fel Kiss János.

„Büszke vagyok a múltunkra, jelenünkre, a városunkra és
azokra, akik a Győri Balett társulatát támogatták” – fogalmazott az igazgató,
aki köszönetet mondott az alapító igazgatónak, aki 1991-ben hagyta el a
társulatot. Kiss János, aki 1991 óta vezeti az együttest, Velekei Lászlót, a
Győri Balett művészeti vezetőjét mutatta be utódjaként, ő vezeti majd a
társulatot a 2020/ 2021-es évadtól.

Az évforduló alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában emlékalbum jelenik meg. A Győri Balett 40 éves történetét áttekintő kötetet november 17-én a Győri Könyvszalon rendezvényén, a Győri Nemzeti Színházban, 25-én a Pesti Vigadóban mutatják be.

A Győri Balett 40 eseménysorozat média főtámogatója az M5 kulturális csatorna.

Kiss Jánossal készült interjúnk itt olvasható.