Az 1950-ben Állami Balett Intézetként alapított egyetem életében számos változás történt, amelyeknek köszönhetően mára a táncművészet teljes műfaji spektrumát lefedő képzést biztosító intézménnyé nőtte ki magát. Az intézményt szeretnék közép-európai tánccentrummá is tenni.

Az idén ünnepli alapításának hetvenedik évfordulóját az 1950-ben alapított Magyar Táncművészeti Egyetem. A jeles dátumról az intézmény október 14-én, a rendkívüli körülményekre való tekintettel zárt körben emlékezik meg a Nemzeti Táncszínházban. Az esti előadáson a fenntartó minisztérium képviselői mellett a kulturális élet és a táncszakma jelentős személyiségei vesznek részt.

Az MTE fennállásának hetven esztendeje alatt számos változás történt az intézmény életében. Állami Balett Intézetként a tevékenysége középpontjában még a balettművészek képzése állt, először általános iskolai, majd gimnáziumi oktatás biztosításával. Az itt tanulható műfajok köre később folyamatosan bővült: elindult a néptáncművészek, majd a táncpedagógusok, koreográfusok és táncelméleti szakemberek képzése.

Az Állami Balett Intézet 1983-ban kapta meg a főiskolai minősítést, 1990-től Magyar Táncművészeti Főiskola, 2017-től pedig Magyar Táncművészeti Egyetem. Időközben az egyetem kampuszának helyszíne is változott; eredeti székhelyéről, az Operával szemben található Drechsler-palotából 2004-ben a 14. kerületi Columbus utcába költözött.

A Magyar Táncművészeti Egyetem képzései mára az egész táncszakmát lefedik, a növendékek alap- és mesterképzésben többek között klasszikus balett, modern tánc, színházi tánc, néptánc és divattánc szakirányokon tanulhatnak, de tánctörténeti és -elméleti szakértőket is képeznek az intézményben.

A MTE a hazai táncoktatás széles körű támogatása érdekében vidéki tehetségcentrumok alapításával bővítette előkészítő képzéseinek sorát, a helyi egyetemekkel együttműködve Pécsett modern tánc, Győrött pedig klasszikus balett szakirányt indított, Nyíregyházán pedig folytatja az immár harmadik ciklusát megkezdett néptáncképzést.

Tervezik doktori iskola alapítását is.

Forrás és fotók: MTE