Roman Polański anyai ágon római katolikus, apai ágon zsidó család gyermekeként született Párizsban 1933. augusztus 18-án. Eredeti neve Rajmund Liebling. A család 1937-ben visszaköltözött Lengyelországba, ahol a többi lengyel zsidóhoz hasonlóan náci fogságba kerültek. Édesanyja egy koncentrációs táborban halt meg, maga Polański megszökött a krakkói gettóból és lengyeleknél bujkált: először a volt házmesterüknél, később ? amikor nagyon veszélyessé vált a bujkálás Krakkóban ? egy lengyel parasztcsaládnál. A háború után Polański már 12 évesen rádiós színész lett, 14 éves korától színházban játszott. Hamarosan országos hírű személyiséggé vált, 21 éves korában pedig megkapta az első jelentős filmszerepét Andrzej Wajda A mi nemzedékünk című filmjében. Ugyanebben az évben felvették a łódzi filmművészeti főiskolára, ahol 1959-ben diplomázott.

gettyimages-164714121
Fotó: hollywoodreporter.com

 

Polański 1959-ben elkísérte Párizsba akkori feleségét, a híres színésznőt, Barbara Kwiatkowskát. Ott készítette el az első külföldi rövid játékfilmjét, A kövér és a soványt, 1961-ben pedig megrendezte első egész estés játékfilmjét, a Kés a vízbent. A lengyel hatalom és kritika nem fogadta jó szívvel ezt az alkotást, a Kés a vízben azonban megnyerte a lengyel Film című újság olvasói díját ? így ez lett a legjobb lengyel film 1962-ben ? és a külföldi újságírók is elismeréssel nyilatkoztak róla, továbbá a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is jelölték. Polański ezt követően Párizsba költözött, majd 1965-ben Londonba ment, ahonnan 1968-ban Hollywoodba repült, hogy megrendezze a Rosemary gyermeke című filmet. Ezután szörnyű tragédia érte: 1969. augusztus 9-én második felesége, a nyolchónapos terhes Sharon Tate filmszínésznő és négy barátjuk a Manson-család brutális mészárlásának áldozatai lettek Los Angeles-i otthonukban.

 

Miután 1974-ben megrendezte a Kínai negyedet Jack Nicholson főszereplésével, Polańskit 1977 márciusában letartóztatták, és bíróság elé állították egy 13 éves kislány megrontásának vádjával, amit Nicholson lakásán követett el. A rendező bűnösnek vallotta magát, azonban még az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött. Polański 2009. szeptember 27-én Svájcba utazott, hogy átvegye a Zürichi Filmfesztivál életműdíját, de a svájci rendőrség a harmincegy éves amerikai elfogató parancs alapján letartóztatta, majd több millió dollár óvadékért cserébe 2009. december 4-én a Gstaad mellett található villájában házi őrizetbe helyezték. Kiadatási ügyében végül 2010. július 12-én született meg a döntés: a rendezőt nem adták ki az Egyesült Államoknak és a svájci igazságügy miniszter bejelentése alapján ?a szabadságát korlátozó intézkedéseket? azonnali hatállyal visszavonták. A rendező 2003-ban A zongorista című filmjéért a 75. Oscar-gálán megkapta a legjobb rendezőnek járó szobrocskát, amelyet azonban az Egyesült Államokban ellene máig érvényben lévő elfogatóparancs miatt nem tudott személyesen átvenni.

 

Roman Polański nemcsak munkásságával, hanem magánéletével is magára vonja a figyelmet, életműve eddig elkészült darabjai azonban egytől egyig magukért beszélnek. Nézzük is a mi hat kedvenc Polański-alkotásunkat!

 

Kés a vízben

Felkavaró tanulmány a félelemről, megalázásról, szexualitásról és az agresszióról. Andrzej, a befutott sportújságíró vitorlázni indul fiatal feleségével, Krystinával. Útközben felvesznek egy fiatal, egyetemista stoppost, sőt meghívják a hajóra is. A fedélzeten hamarosan ? az anyagi javak, illetve a fizikai erő és ügyesség fitogtatásával ? valóságos lélektani hadviselés tör ki, amikor a két férfi versengeni kezd a nőért.

Knife
Fotó: imdb.com

 

Iszonyat

Egy londoni lakásban él a két, egymással ellentétes jellemű nővér. Helen egy nős férfival jár, míg Carol gyűlöli a pasikat, a testiség minden formájától iszonyodik. Amikor Helen elutazik a szeretőjével, az egyedül maradt, amúgy manikűrösként dolgozó Carol teljesen magába fordul. Nem jár be dolgozni, bezárkózik a lakásba, ahol lidérces álmok gyötrik. Ennek hatására személyisége fokról fokra széthullik.

Repulsion
Fotó: imdb.com

 

Rosemary gyermeke

Rosemary és Gus fiatal házasok, akik beköltöznek új New York-i otthonukba, egy kellemes, Central Park melletti társasházba. Szomszédaik ? a középkorú Minnie és Roman Castevet ? barátságosak, bár nagyon titokzatosak. Rosemary hamarosan megtudja, hogy gyermeket vár. Boldogsága nem ismer határokat, de az öröm nem tart sokáig. Egyre tisztábban rémlik fel előtte egy borzasztó álom emléke ? mintha egy sátáni bestia erőszakolta volna meg. Hasán titokzatos karmolásnyomok jelennek meg és a szomszédból ? ahová munkanélküli férje egyre gyakrabban jár át ? különös hangok szűrődnek át.

B000IZ8NBU_rosemarysbaby_UXPA1._RI_SX940_
Fotó: amazon.com

 

A zongorista

Az időpont 1939, a helyszín Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost: a felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw nem akarja elhagyni a várost, mivel szereti, és legalább annyira rajong Dorotáért, a fiatal csellistáért. Hamarosan mindenkit deportálnak, kivéve Wladyslawot, akit a nácikkal kollaboráló Itzak kirángat a sorból. Benek, annak az étteremnek a tulajdonosa, ahol korábban zongorázott, munkát ad Wladyslawnak, de a helyzete egyre rosszabbra fordul, a német tisztek és a katonák roppant gorombák vele. A zongorista a föld alatti mozgalomnál keres segítséget, amely különböző védett házakba bújtatja el őt. A varsói gettó 1943-as felkelését követően Wladyslaw megint önmaga lehet. Dorota és mások, többek között a német Wilm Hosenfeld százados segítségével megpróbálkozik a túléléssel, amíg véget nem ér a háború.

Pianist
Fotó: imdb.com

 

Szellemíró

A cselekmény középpontjában a ?szellemíró? (aki híres emberek helyett, az ő nevük alatt írja meg bestsellernek szánt önéletrajzi műveiket), vagyis egy tehetséges angol író áll, akit meggyőz az ügynöke, hogy van számára egy soha vissza nem térő munkalehetőség, amely csak egyszer adódik az életben. Segítenie kell a brit ex-miniszterelnöknek, Adam Langnek befejezni az emlékiratait, mivel az előzőleg felkért író rejtélyes körülmények között elhalálozott. Miután a szellemíró megérkezik az Egyesült Államokban található távoli villába, hogy megkezdje a munkát, Lang-et háborús bűncselekményekkel vádolják meg, amelyeket állítólag még korábbi kormányminisztersége idején követett el. A tüntetők és a riporterek áradata közepette a szellemíró a befejezetlen kézirat mélyére ás, és arra a következtetésre jut, hogy elődjének azért kellett meghalnia, mert titkos kapcsolatot fedezett fel Lang és a CIA között. És minél több információt tár fel, egyre inkább testet ölt az a meggyőződése, hogy már az ő élete is veszélyben van.

Szellemiro
Fotó: imdb.com

 

Az öldöklés istene

Két tizenegy éves forma srác összeakasztja a bajszát a helyi játszótéren. Az eredmény: felduzzadt ajkak és törött fogak. Ezután az ?áldozat? szülei meghívják a ?támadó? szüleit az otthonukba, hogy megbeszéljék a történteket. A szívélyes csacsogásból azonban hamar borotvaéles szituáció lesz, ugyanis kiderül, hogy mind a négy szülő nevetséges elképzelésekkel és groteszk előítéletekkel rendelkezik. Egyikük sem úszhatja meg a küszöbön álló csetepatét.

Oldoklesistene
Fotó: imdb.com

 

Kultúra.hu

Forrás: Wikipédia/port.hu