Augusztus 20–21-én a bringatúrák és a tárlatvezetések, a kézműves-foglalkozások és a játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak a szentendrei skanzenben. Az ünnepi hétvégén gasztronómiai kalandozással és számtalan múzeumi attrakcióval várják a látogatókat.

Ezen a hétvégén megkóstolhatják az érdeklődők a múzeumban a ruszin káposztás laskát, a sváb almás pitét, a borsodnádasdi molnárkalácsot és az erdélyi gasztronómiában központi helyet elfoglaló puliszkát. Perecet és cipót sütnek, de a nyári melegben a csalamádé és a hideg szörp is jól fog esni Margit néninél. Bepillanthatnak az örmény és a zsidó konyha rejtelmeibe, a skanzen receptkönyveiből pedig a hagyományos magyar konyhát is mélyebben meg lehet ismerni. A kézműves-foglalkozások ugyancsak az étkezéshez kapcsolódnak: só-liszt gyurmából perecet gyúrhatnak a gyerekek, szaggathatnak csigatésztát, és hogy legyen mibe tenni az ételt: varrhatnak kenyérzsákot, formázhatnak agyagtálat vagy marokkosarat. Szalmadíszt és aratókoszorút készítenek rozsszalmából, emellett számtalan játékudvar várja a gyerkőcöket, ahol játszva bővíthetik tudásukat, miközben vándormuzsikusok zenéje szól a távolból. 

Szombaton Sőrés Rozka mesemondó Egy falat kenyérről, vasárnap Écsi Gyöngyi Az élet vizéről mesél kicsiknek és nagyoknak. Székely népmesék mellett mesés ízek és ízes mesék várják az egész családot a múzeum jól ismert színpadi helyszínén, a Kisalföld tájegység Kisbodaki pajtájában.

A részletes program itt böngészhető végig.

Fotók: Szabadtéri Néprajzi Múzeum