fbpx

Utazás történelmünk nagy pillanatain át

A tavalyi show folytatását láthatják idén a nézők az augusztus 20-i tűzijátékon.

„Az innovatív formátum, amit a Budapest Playhouse független produkciós műhely dolgozott ki, magasabb szintre, összművészeti kulturális eseménnyé emelte az eddig megszokott, általános tűzijátékot. A hat fejezetben elmesélt történet végigvezetett minket az ősidőktől az államalapításig – a pogány, honfoglalás kori varázslat világából a keresztény európai állam születéséig. Az epikus történetet narrációval, zenével, fényfestéssel, fényshow-val és drónjátékkal élhették át az érdeklődők. Az Iványi Árpád művészeti vezető által megálmodott koncepció a maga grandiózus eleganciájával, autentikus és mégis modern megoldásaival annyira hatásosnak bizonyult, hogy a szervezők idén a show folytatására kérték fel a művészeti csapatot” – áll a program beharangozójában.

Iványi Árpád és alkotótársa, Réti Barnabás, a Budapest Playhouse vezetői idén is együtt dolgozták ki azt a művészeti koncepciót, mely a tavalyi történetmesélő narratívát folytatja. Ezúttal egy párbeszédes hangjátékot hallhatnak majd a nézők, melyet ismét Elek Norbert parádés zenei feldolgozásai és kompozíciói, Besnyő Dániel gyönyörű fényfestései, egy, a történetnek keretet adó kisfilm és a már előző évben is nagy sikert aratott drónjáték támogat majd.

A történetben egy kisgyermek álma elevenedik majd meg, ahogyan a Szent Korona szellemével találkozva végigrepül az államalapítás utáni magyar történelem nagy fejezetein. Az epikus történet a hódítók korától a déli harangszó meséjén át a Hunyadi-korszak, az 1848-as szabadságharc és a XX. század tragédiáin át viszi majd az érdeklődőket. A történet ihletője Kölcsey Huszt című verse.

Nyitókép: AFP/Isza Ferenc

A rovat további cikkei