petruska_sajto2017_4


Hovatovább ? ez a most induló koncertsorozatod címe. Miért így nevezted el a turnét, és mit üzen ez a közönségnek?

Elsősorban az útkeresés nyilvános felvállalására, ezzel pedig egy személyesebb, emberközelibb találkozási lehetőségre világít rá ez az elnevezés. Egy művész a színpad biztonságából egészen tökéletesnek tud hatni kifelé, én viszont nagyon hamar megtanultam, hogy akármennyire is igyekszem elbújni a fények és a figyelem megszépítő hatása mögé, úgyis lebukom, ha valami anomália van a rendszerben. Akkor viszont ahelyett, hogy próbálok úgy tenni, mintha, már érdemesebb bevállalni azt, ami valóban van. Jelen esetben ez érdeklődés, sok kérdőjel, kísérletezési kedv, amelynek korábban nem mertem teret adni az úgynevezett zenei imidzs és a következetesség megtartása miatt. Ez persze, nem baj, hiszen e következetességnek köszönhetően tartok ott, ahol, de most érkezett el az az idő, amikor az általam felállított keretek kissé szűkösek lettek.

 

Ha már a kereteknél tartunk: e turné során valóban ?szétfeszíted őket?, vagyis több stílusban is hallhatóak lesznek a dalaid, első alkalommal például a jazz kapja a főszerepet. Emellett milyen műfajjal találkozhat még a közönség?

Nem feltétlenül konkrét műfajokban tervezek kísérletezni, sokkal inkább a szemléletekre vagyok kíváncsi. A jazz matematikai értelemben ad több lehetőséget a zenész kezébe, a bonyolult harmóniák az érzelmek mélyebb kifejezésére alkalmasak. Aztán ott van az a terület, ahova korábban már betettem kicsit a lábam, a magyar népzene. Rengeteg dalom működik jól folkos hangszerelésben, és számos hazai szakmai sztár jelezte már lelkesen, hogy szívesen zenélne velem. Persze, ez sem csupán azt jelenti, hogy táncház remixeket állítunk elő a dalaimból. Imádom azt is, amikor az adott területükön virtuóz zenészek más műfajban mutatkoznak meg, például rock vagy elektronikus megoldásokból táplálkoznak. Számomra a jazz az intelligencia, a népzene az érzelem. De vannak azok az érzelmek, amelyeken nem kell túl sokat gondolkodni, csak egyszerűen odavágni a színpadon, ezért olykor elgondolkodom, hogy szólnának a dalok zenekarban?

 

Zenekar talán nem, de meghívott vendégek biztosan lesznek a koncertjeiden, először Oláh Dezső zongoraművész.

Oláh Dezső az egyik legtehetségesebb fiatal magyar zeneszerző és zongorista. Hihetetlen virtuóz, érzékeny, ráadásul egyidősek vagyunk. Viszont teljesen eltérő berkekben mozgunk, felfrissítő mindkettőnk számára a találkozás, sokat tanulhatok belőle. A dalaimat illetően mindössze annyit kértem tőle, hogy ne vigyázzon rájuk, lepjen meg azzal, milyenné formálja át őket. Ezeken az egyszeri és megismételhetetlen estéken minden a játékról és a szabad muzsikálásról fog szólni, mondhatni, következmények nélkül. Tehát nem úgy kell elképzelni ezeket a koncerteket, hogy mostantól Petruska ilyen, hanem Petruska játszik, és a szakma legjobb játszópajtásai segítenek kitágítani a határait. Azt hiszem, ez a szabadság az, amelyre a legnagyobb szükségem van most.

 

És az útkeresésre, ahogy korábban fogalmaztál. Miért érezted ezt fontosnak, mennyi időt szánsz magadnak erre és milyen elvárással indulsz neki az ?útnak??

Az első két lemezemnek van egy meghatározó világa, hangzása, mondanivalója, de rengeteg játékos, szabad energia nem került bele, és ezek ott feszülnek bennem. Ha felszabadulnak, és hasznosítani tudom őket ? egyszerre lazán és tudatosan ?, na, akkor gondolom azt, hogy igazán férfikorba ért a zeném. Persze, annál én jóval céltudatosabb vagyok, hogy hagyjam magam elúszni, körülbelül egy évet szánok az egészre, nincs olyan elvárás bennem, hogy mondjuk jövő nyáron az asztalra csapjak és azt mondjam: most megtaláltam! Az ilyen keresés egy életre szól. Ha egyetlen gondolatban kell megfogalmazni, milyennek szeretném látni és láttatni az új lemezt, akkor egy régebbi Richard Bona-albumkritikából idézek: mindig ugyanolyan, mindig más.

A Hovatovább-koncertek első alkalmával, november 21-én Petruska András a jazz mezején kalandozik, és ebben Oláh Dezső zongoraművész lesz a partnere az Opus Jazz Clubban. A duó kifejezetten erre az alkalomra átdolgozott, újraharmonizált Petruska-szerzeményekkel és néhány kedvenc standarddel készül, de a műsorban természetesen megszólal majd a Temesvári Bence hegedűssel alkotott hagyományos felállás is.


Az első koncert:

Petruska feat. Oláh Dezső
Időpont: 2017. november 21. 21:00
Helyszín: Opus Jazz Club
Jegyárak: 2500 forint

Szíjjártó Anita