6_halloween_vegyes_technika_vaszon_300x200cm_2017_600x399.png
Halloween, 2017

Kalán Viktória Kecskeméten született, itt kezdte meg művészeti tanulmányait 2012-ben a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályában. Ez a művészeti előképzettség segítette hozzá, hogy 2013-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanulja ki a képzőművészetet. ?Mikor pályaválasztás elé állítottak a gimnázium utolsó évében, még nem igazán tudtam, mit is szeretnék csinálni, hát elkezdtem gondolkozni, mihez is értek. Persze, rajzoltam, de nem volt semmi komolyabb célom vele. Végül rátaláltam a Pécsi Tudományegyetemre és mivel egy ismerősöm is nagyon jó véleménnyel volt az iskoláról, eldöntöttem, hogy jelentkezem. Elkezdtem járni rajztanárhoz, és amikor sikerrel vettem az akadályokat és felevettek, biztos jelnek vettem, hogy itt a helyem, ezt kell csinálnom. Azóta sem bántam meg a döntésemet egy pillanatra sem? ? mesélte a kezdetekről a művész a Kultúra.hu-nak.


portre_400x533.png
Kalán Viktória képzőművész

A 25 éves alkotó legtöbbször átiratokat készít, de elmondása szerint az elmúlt időszakban inkább figurális művei, maszkok, vagy álarcot viselő csoportos és önmagukban álló, mondhatni portréi születnek. Előszeretettel jelenít meg élethelyzeteket is alkotásain ?némi társadalomkritikával fűszerezve?, és ezen képei nem mellőzik a gúnyos humort sem. Kalán Viktóriát emellett a nonfiguratív művek is foglalkoztatják, alkotásainak van egy ilyen jellegű vonulata is, de bevallása szerint ez még nem igazán kiforrott. ?Engem szinte bármi képes megihletni, akár a természetben fedezek fel egy furcsa formát, amely egy arcra hasonlít vagy egy foltot a falon. Ha megvan a témám, akkor viszont minden aköré fonódik? ? magyarázta Kalán Viktória. A munkái üzenetére vonatkozó kérdésünkre pedig azt válaszolta: ?A legegyszerűbben és leglényegretörőbben úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy bármi lehetséges? ? mondta.


maradjunk_baratok_vegyes_technika__vaszon_2016_70x100cm_600x406.png
Maradjunk barátok, 2016

A képzőművész 2015 óta állít ki az AMADEUS Nádor Galériában, 2017-ben szerepelt a Plein air Nemzetközi Alkotótelep 9. Mesterek és tanítványok című kiállításán a Csongrád Galériában, a Plein Air bemutatkozó kiállításon a szegedi SZAB Székházban és kiállított az Art Market Budapesten is. A számos csoportos kiállítás mellett két önálló kiállítást is maga mögött tudhat: 2017-ben Kiindulópontok címmel rendezett kiállítást a Kemence Galériában, idén pedig a Nick Galériában állított ki a Van arcom? című önálló tárlaton. Jövőbeni tervei között pedig minél több díj, ösztöndíj megszerzése szerepel, minél több kiállításon való szereplés, valamint a későbbiekben talán a DLA (Doctor of Liberal Arts) képzést is szeretné elvégezni. ?Szeretnék minél több minőségi munkát előállítani, és ezekből színvonalas egyéni kiállítást rendezni? ? fűzte hozzá a művész.


62_instant_dzsungel_2017_60x100_cm_akril__olaj___vaszon_600x352.png
Instant dzsungel, 2017

Kalán Viktória alkotásait a Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 25. évét ünneplő, 25 év, 25 nap, 25 esemény című rendezvénysorozaton ismerhetjük meg, hiszen a fiatal alkotó munkái is szerepelnek az NKA hajón szeptember 24-én megrendezendő tárlaton. ?Ez egyszeri és vissza nem térő alkalom, hiszen 25 évről beszélhetünk mind magam és kiállító társaim, mind az NKA esetében? ? mondta az alkotó. ?Azt gondolom, hogy minden művész életében, főleg a fiatalabb, még kevésbé ismert alkotóknál fontos, hogy megismerjék őket és a munkáikat, úgymond forogjon a nevük, megalapozzák a jövőjüket és szakmai elismerésre tegyenek szert az ilyen és ehhez hasonló lehetőségek révén? ? tette hozzá.


14_masnap_akril__olaj___vaszon_2017_80x109_cm_600x438.png
Másnap, 2017

A kiállításon, amelyet az NKA a MANK Nonprofit Kft.-vel közösen hoz létre, az alapítvánnyal egyidős, az általuk támogatott, 25. életévüket betöltött művészek alkotásait ismerheti meg a közönség.

Kultúra.hu