fbpx

V4-fotókiállítás Pekingben

A visegrádi együttműködés tagállamainak a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt kiürült fővárosait bemutató fotókiállítás nyílt szerdán a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben (PMKI).

A V4 – Üres városok című kiállítást Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia pekingi nagykövetei nyitották meg.

Pesti Máté magyar nagykövet rámutatott: a koronavírus-járvány súlyos csapást mért a négy ország gazdaságára, turizmusára, kisvállalkozásaira és társadalmaira. A művészet azonban képes arra, hogy vigaszt nyújtson a nehézségek és a gyász közepette.

A csaknem egy hónapon át látogatható kiállítás fotói, amelyek a kiüresedett utcákat és tereket, valamint a járványhoz kapcsolódó jellegzetes részleteket – például maszkot viselő vagy vírustesztelésre váró embereket – mutatnak be, egyedülálló módon mesélik el a 2020-as év történetét.

Vladimír Tomsík cseh nagykövet elmondta: a városi élet kényszerű leállása alkalmat adott arra, hogy egészen új szemszögből tekintsünk a többi közt a máskor turistáktól hemzsegő Prágára. Az elénk táruló építészetben gyönyörködve elgondolkodhatunk azon, hogyan lehet minél jobban megőrizni kulturális örökségünket.

Wojciech Jacek Zajaczkowski lengyel nagykövet arról beszélt, hogy a fotókiállítás egyszerre nyújt bepillantást a közép-európaiak érzékenységébe, és abba, ahogyan ebben a régióban megélték a világjárványt. Hasonlóan vélekedett Dusan Bella szlovák nagykövet, aki szerint a járvány által üresen hagyott terek új tartalommal tölthetők meg. A szlovák diplomata párhuzamba állította a visegrádi négyek által megélt 1989-es és 2020-as évet, rámutatva, hogy az előbbi a szabadság és a demokrácia iránti vágyról, az utóbbi pedig ezek korlátairól szólt.

Buslig Szonja Andrea, Magyarország pekingi nagykövetségének kultúráért felelős szakdiplomatája, a PMKI igazgatója az MTI-nek elmondta: decemberre újabb kiállítást készítenek elő a visegrádi országok képviseleteivel közösen az Európai Unió Kulturális utak kiállítássorozatához kapcsolódva. Az európai kulturális utakat bemutató pekingi kiállítás első részét még szeptemberben rendezték, a második részt pedig decemberben tartják, immár a V4-es partnereket is bevonva.

A V4 – Üres városok kiállítás iránt már Kína más részeiről is érdeklődnek, így nemsokára még szélesebb közönségnek mutathatják be az egyedülálló tárlatot.

A rovat további cikkei