A Kosztolányi Dezső Színház november 10-én a Pannon Várszínház Híd minifesztiválján vendégszerepel Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg című darabjával, melyet Urbán András rendezett. A szervezők szerint az előadás híd lehet Veszprém, Európa leendő kulturális fővárosa és a Vajdaság között.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata magyarországi koprodukcióval indította az évadot: szeptember 23-án a Dunaújvárosi Bartók Színházban bemutatták Barta Lajos Szerelem című drámáját, amelyben Szabadkát Kalmár Zsuzsa, Magyar Zsófia és Grgity Niki képviselte. A rendező Czajlik József. Az előadás reményeik szerint Szabadkán is látható lesz majd. Október 15-én Tiszaújvárosban vendégszerepel a színház Fekete Péter című előadása (rendező: Mezei Zoltán), novemberre pedig a budapesti József Attila Színházba kapott meghívást a társulat. 

A Zentai Magyar Kamaraszínház októberben Sopronban játssza Carlo Goldoni Két úr szolgája című darabját (rendező: Katona Imre), amelyet a Soproni Petőfi Színházzal koprodukcióban készítettek. Az előadást az évad során körülbelül húsz alkalommal játsszák majd bérletesként, és a Kárpát-medence egyéb pontjain is előadják.

Csurka István Deficitjét Szilágyi Tibor rendezte, az előadást december folyamán Budapesten, a Vigadóban és a Magyarság Házában láthatja a közönség. Tavasszal Kecskeméten vendégeskednek, ahol Hedry Mária Tündér Míráját mutatják be Krizsán Szilvia rendezésében. Békéscsabára és Szarvasra Goldoni Fogadósnő című drámáját viszik el, melyet Mészáros Tibor rendezett. Veszprémben Petőfi Sándor János vitézével vendégszerepelnek, amelyet novemberben kezdenek próbálni. Az előadást január és február folyamán szintén bérletesként fogják játszani a Veszprémi Petőfi Színházban. 

Az Újvidéki Színház művészeti vezetője, Lénárd Róbert elmondta: az év további részére egyelőre nincs meghívásuk egyik magyarországi színházba és fesztiválra sem, a következő évben azonban biztosan ott lesznek a Színházi Olimpián, amelynek programjai a Nemzeti Színház koordinálásával valósulnak meg.

Szerda Zsófi

A képen Kerekes Éva, Grgity Niki és Őze Áron Barta Lajos Szerelem című drámájában. Fotó: Bartók Színház/Ónodi Zoltán