Bornemisza Péter közel 500 évvel ezelőtt fordította le Szophoklész Elektráját. Igazi magyar történetet, kortárs drámát írt az antik remekműből, amelynek karaktereiben ma is magunkra ismerhetünk. A Magyar Elektrát Valló Péter rendezésében december 16-án mutatják be a Vígszínház Házi Színpadán.

Bornemisza Péter ifjúkori műve, a Tragoedia magyar nyelven a Sophocles Electrájából 1558-ban jelent meg Bécsben. A Magyar Elektra címet a darabot átdolgozó Móricz Zsigmond adta, hiszen Bornemisza műve nem egyszerű fordítása Szophoklész tragédiájának, bár a történet magja nem változott, felfogásában az egész magyarrá lett. Drámairodalmunk egyik remekműve nyelvileg érett és tökéletes, és jól mutatja szerzője intellektuális erejét, gondolati gazdagságát. S bár nyelvezete a mai fülnek elsőre nehéznek tűnhet, a vígszínházi előadás alkotói megőrizték az eredeti szöveg színeit, a mondatok különös ritmusát, Bornemisza és Móricz nyelvének sokrétű gazdagságát.

„Ez a darab mit sem veszített korszerűségéből. Megmutatja, hogy mi magyarok hogyan viszonyulunk a drámairodalom egyik legjelentősebb történetéhez, az ebben megjelenő lélektani fordulatokhoz, eseményekhez. Az eredeti szöveget fogják előadni a színészek. Csodálatos, különleges kaland ez. És nem a historizmusa miatt, hanem a jelenvaló és érvényes lélektani részletei miatt” – emeli ki az előadás rendezője, Valló Péter.

„Van abban egyfajta kultúrmisszió, hogy ezt a veretes darabot itt és most, 2023-ban bemutatja a Vígszínház. Az pedig, hogy ebben én is részt vehetek, ráadásul egy ennyire bonyolult és ellentmondásos személyiség bőrébe bújva, mint Clitamnestra, nagy szakmai kihívás nekem, és szeretnék erre a bizalomra rászolgálni. Hiszem, hogy ez az előadás a nézőknek is legalább akkora élmény lesz irodalmilag és színházilag is, mint amilyen nekünk, játszóknak” – meséli Kovács Patrícia.

„Elektra azt jelenti: sugárzó vagy borostyánkő. Egy égő tekintetű lányt képzeltem magam elé érdes tenyérrel, törékeny idegrendszerrel. Egy kis állatka – mondta nekem Valló Péter. Az emberekkel való kapcsolódást nem tudja érzékelni, de minden mást, ami őt körülveszi, kitűnően lát, érez, hall. Szabadságot látok ebben a szerepben, annak a szabadságát, amikor az ember képtelen magát kívülről nézni. Nem tudom, ebben a történetben kinek lehet igazat adni, kinek nem, de az biztos, hogy a bosszú egy egész világot tönkre tud tenni. És azt hiszem, ez az aktuális világunkra is pontosan igaz” – teszi hozzá a címszerepet játszó Gál Réka Ágota.

Egy különleges szöveg és egy felkavaró családi történet, amelyben bár minden szereplőnek megvan az igazsága, senki sem bűntelen... A Magyar Elektra a december 16-i bemutatót követően az egész évadban látható a Vígszínház Házi Színpadán.

További információ, jegyek itt.

Fotók: Dömölky Dániel