2022-ben elérkeztünk a 40. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz. Az 1981-ben pályázatra beadott fotókból megrendezett tárlat – bár voltak előtte rendszertelenül kiállítások a pályaművekből – megkapta az egyes számot rendezőjétől, Szalay Zoltántól, aki a következő harminc évben is (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) gondozója, rendezője maradt a kiállításoknak. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztály elnöksége úgy gondolta, az évforduló jó alkalom a visszapillantásra. Idén a szokásos, éves Magyar Sajtófotó Kiállítás mellett egy, a negyven esztendőre visszatekintő kiállítással is várják a látogatókat. A tárlat helyszíne a Capa Központ, amely 2014 óta a szakmai partnere és egyik fő támogatója a Magyar Sajtófotó Kiállításnak, ekként fogadja be kiállítótereibe a magyar dokumentarista fotósok legjobbjainak évente megrendezett seregszemléjét.

Markovics Ferenc: Egy élet vastüdőben, 2000
Semmi nem olyan már, mint 1981-ben volt.

Megváltozott a sajtó, Magyarországon megváltozott a politikai berendezkedés; más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága. A legfontosabb azonban nem változott: a fotóriporterek elkötelezettsége. A sajtónak dolgozó fényképész, a fotóriporter arra törekszik, hogy a valóságot saját interpretációban tálalva, nagy közönség számára nyújtson információt, szórakoztasson vagy provokáljon. Érzelmet akar kelteni, miközben beszámol az előtte történő dolgokról, a maga által megtapasztalt valóságról. A fotóriporterek számára a pályázatokon elért sikerek visszaigazolást nyújtanak, a beküldött anyagokból rendezett kiállítások pedig a közönségnek adják meg azt az örömöt, hogy jó képekkel eleveníthessék fel az elmúlt esztendő eseményeit. Csodálhatják, egyetérthetnek, vitatkozhatnak a fotóssal. Ezzel a kiállítással is ezt a hatást szeretnék elérni a rendezők.

A válogatás, mint mindegyik, szubjektív, de abban a tekintetben a teljességre törekszik, hogy a magyar sajtófotó valamennyi műfaját bemutassa, s ezt sok fotóriporter munkáján keresztül tegye meg.

Krista Gábor: Csepel, 1988
A tárlaton 123 fotográfustól láthatunk képeket, a legnevesebbektől a kevésbé ismertekig, az idősebb generációtól a fiatalokig.

A kiállításon csak olyan képek vannak, amelyeket alkotója a Magyar Sajtófotó Pályázatok egyikére valamelyik évben beadott.

„Több ezer képből állt össze ez a kiállítás, amely szándékaim szerint bemutatja a legjellemzőbb témákat, megjeleníti a kollégák önálló gondolatait, sok esetben világosan felfedezhető benne egy-egy fotóriporter saját stílusa. Engem lenyűgözött a fotóriporterek elkötelezettsége és áldozatvállalása, ahogy sokszor a maguk örömére, nem megrendelésre dolgoznak fel fontos témákat” – emeli ki Bánkuti András, a kiállítás kurátora és rendezője, Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője.

Teknős Miklós: Plakátragasztó, 1999

A 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás sem marad el. Egy héttel később, a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg 2021 fotóiból a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazott képeinek tárlatai. Ennek az ünnepélyes megnyitóján hozzák nyilvánosságra MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő fotográfusok nevét.

Nyitókép: Boros Jenő: Sport Crossviadal, 1984