Platon_karataev1


Hasonló a tagok zenei háttere?

B. G.: Mindenki autodidakta módon ismerkedett meg a hangszerével. Sebő (Czakó-Kuraly Sebestyén ? a szerk.) és én is magunktól tanultunk gitározni, főleg videók alapján. Bradák Soma is magától tanult dobolni, Jáky Andris pedig valamilyen fúvóson tanult kiskorában, illetve kórusba is járt, de gitározni ő is magát tanította.

Cz. S.: Mindenki tanult másik hangszeren játszani, de amin éppen a zenekarban játszunk, azt magunktól tanultuk.

Eredetileg is ez volt a csapat?

B. G.: Sebővel 10-12 éves korunk óta ismerjük egymást. Öt éve kerestem meg, hogy tanítson gitározni, aztán elkezdtünk együtt játszani, csak magunkban örömzenéltünk. Amikor jött pár dalötlet, úgy voltunk vele, hogy érdemes lenne komolyabban venni, így 2016 tavaszán megkerestük Somát. Tudtuk, hogy akarunk basszusgitárost, Andris ugyanez év októberében csatlakozott hozzánk.

Cz. S.: Azóta nem történt változás, hogy megalakult ez a négyes felállás

B. G.: Szerintem egy elég jó csapat állt össze, nagyon remélem, hogy ez hosszútávon is így fog maradni, és erre látok is esélyt. Jó lenne, ha akár stílusbeli váltásokkal is, de mi négyen lennénk a kreatív emberek ebben a formációban.

platon_karataev2

A Kikeltető után milyen motivációkkal, elképzelésekkel jelentkeztetek a Hangfoglaló Programra?

B. G.: A Hangfoglaló elsősorban egy jelentős anyagi támogatás. Mi nem a zenéből élünk, többen még tanulunk. Kellett a pénz ahhoz, hogy fel tudjunk venni egy lemezt és ki tudjuk adni. Az anyagiak mellett szakmailag is mindenképp előrelépés a programban való részvétel. Már két-három éve követem a Hangfoglalót, így láttam, mire számíthatunk, ha bejutunk. Ez fontos lépcsőfok lehet a zenekarnak.

Hasonlóan nagy lépcsőfok lehet a szöuli Zandari Festa?

Cz. S.: Ez olyan showcase fesztivál, amelyre még korábban jelentkeztünk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy kijutottunk.

B. G: Nagyon várjuk. Eddig még Magyarországon kívül sem játszottunk, nem, hogy Ázsiában. Ez nagy dolog, és sokat remélünk tőle, készülünk is nagyon. A Zandari Festa után nem sokkal Európa-turnéra indulunk, így az október utazós lesz. Szeretnénk minél többet külföldön is fellépni, mivel egyelőre inkább ott hallgatnak minket az emberek.

Platon_karataev4

Lemezmegjelenés mikorra várható?

B. G.: A teljes lemez 2019 őszén fog kijönni, addig single-k érkeznek, az első most október elején. Ez most egy nagyon intenzív időszak a zenekar életében, sok minden történhet az elkövetkező egy évben.

Cz. S.: Erre az évre már le is van minden szervezve. A Kobuciban szeptemberben a Kistehén előtt lépünk fel, aztán október végén az Akvárium KisHallban egy duplaheadlineres estét tartunk a Deep Glaze-el. Az évet pedig az A38 gyomrában zárjuk a Csaknekedkislánnyal.

B. G.: Ami meg szintén egy nagy dream come true. Tényleg kicsit nehéz lekövetni, hogy két éve ezt elkezdtük Sebővel, most pedig olyan emberekkel vagyunk kapcsolatban, akiket hallgatunk és akikre zeneileg nagyon felnézünk.

Terveztek változtatni a zenéteken, a hangzáson?

B. G.: Pont aktuális ez a kérdés. Eredetileg azt mondtuk, hogy indie-folkot játszunk, azóta inkább azt mondanám, hogy ez indie. Szeretnénk, ha hosszú távon a Platon Karataev minket, mint dalszerzőket foglalna magába, mindenféle stílusbeli megkötés nélkül. A második lemez már más lesz, mint az első volt, de a legújabb dalötleteken is látszódik már, hogy új irányba mutatnak. Nem szeretnénk sietni és magunkat behatárolni. Ha most eljössz egy Platon-koncertre, azt mondanám, hogy egy indie koncertet hallasz, de nem tudnám megmondani, hogy két év múlva mi lesz.

platon_karataev3

Szerintetek a közönség hogyan fogja majd ezt fogadni?

Cz. S.: Az eddigi új számokról nagyon jó visszajelzések érkeztek. Egyébként ebben van olyan potenciál, hogyha stílusban alakulunk is valamerre, akár új embereket is magunk mellé állíthatunk, akik hallgatnak minket. Ők már az újabb számok miatt jönnek el a koncertekre, a régiek meg a régiek miatt. Egyébként nem ezért csináljuk, de ilyen szempontból is kifizetődő lehet. Nyilván az is egyértelmű, hogy el is fogunk veszíteni egy-két hallgatót. De ha ezzel foglalkoznánk, hogy mivel tudunk több embert szerezni, meg mivel veszítünk kevesebbet, az már nem lenne az az őszinte dalszerzés, amihez mi ragaszkodni szeretnénk.