fbpx

A vámkisasszony - ősbemutatóra készül a Manna

2005-ben a Magyar Napló az Év novellájának választotta Kállai R. Gábor művét, melyet most először láthatunk színpadon, két nőnek köszönhetően. A monodráma ötlete Czifra Krisztina színésznőé, aki már többször játszott korábban Kállai R. dokumentumjátékaiban, és a közös munkák során felkérte a szerzőt, hogy írjon egy neki való darabot. A vámkisasszony című novella átírásával született a monológ, melyet a rendező, Harangi Mária az augusztusi ősbemutatóra egy-két verssel egészített ki.

vamkisasszony_foto4

Kállai szerint fontos, hogy olyan színésznő játssza el ez a szerepet, aki hozza a szigorú hivatalnokot, a léha szépséget, a meditáló kékharisnyát, az esendő középkorú asszonyságot, a kardos menyecskét, hiszen az előadás alapja az örökérvényű Don Juan téma.

A Manna produkciójaként készülő monodrámát Czifra Krisztina adja elő, amelyben a vámkisasszony egy állami hivatalnok, emancipált nő – a XVIII?XXI. századból, mivel a szerző egyszerre tartja a maga korában, s adaptálja a problémát és a történetet a XXI. század elejére is. Jelmez- és kelléktára több kort érint ? így alakítja univerzálissá a szituációt.

 

Egy fegyelmezett, önálló, középkorú nő jól felépített, kellőképpen szabályozott hivatali és magánéletéletébe pillanthatunk be, amely egy csapásra fordul ki sarkaiból egy váratlan hír hatására… Egy férfi érkezik az asszony életébe. A kísértés házhoz jön ? hiszen a vendég azon a kapun át érkezik majd a városba, ahol hősünk teljesít szolgálatot. A végkimenetel pedig nem kérdéses… Mit tud kezdeni a maga kreálta, magára kényszerített szereppel? Hogyan dől össze pillanatok alatt az én-építmény, és hogyan küzd a végsőkig, még önmagát megtévesztve is a ?magam ura vagyok? látszat megóvásáért?

vamkisasszony_foto3

A női függetlenedés, a férfi szakmáknak a gyengébbik nem által való meghódítása, az oly divatos egyenjogúsági harcok és jelszavak, a nemek közti vágyott különbségtétel-eltörlés korában izgalmas, égető kérdéseket vet fel A vámkisasszony dilemmája. Helyzete sok mai nő elé tart tükröt, s szegezi nekik a kérdést: lehetséges-e – s ha igen, hogyan, milyen áron – szembemenni, ellenállni…

 

A VÁMKISASSZONY

Író: Kállai R. Gábor
Dramaturg: Szűcs Katalin

Játssza: Czifra Krisztina

Zene: Czifra Zoltán
Mozgás: Fejes Kitty
Jelmez: Nagy Viktória

Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező: Harangi Mária

A rovat további cikkei