Tony Curtis eredetileg Bernard Schwartz néven látta meg a napvilágot 1925-ben, Emanuel Schwartz és Klein Ilona gyermekeként. A magyar származású család Mátészalkáról emigrált az Egyesült Államokba, fiuk pedig már New Yorkban született meg.

Tony a második világháború ideje alatt, 1943-ban bevonult a haditengerészethez, a háború után viszont más pályát választott magának és színész lett belőle. Kaliforniában, a Universal Studio falai között kezdett dolgozni, ahol fantáziát láttak benne, és fölfedezték a tehetségét. Karrierje kezdetén úgy döntött, hogy megváltoztatja a nevét, hiszen Tony Curtisként talán több esélye van a sikerre, mint Bernard Scwarzként.

1951-ben feleségül vette a híres színésznőt, Janet Leigh-t, aki olyan alkotásokban játszott, mint Hitchcock Psycho-ja. Két gyerekük született, egyikük a később maga is hollywoodi sztárrá váló Jamie Lee Curtis. A házasság válással végződött, Tony pedig a későbbiekben még öt másik alkalommal is megnősült.

A válás nem okozott törést a pályáján, olyan filmekben kapott szerepeket, mint A tolvaj hercege, vagy az Ali baba fia, majd következtek a romantikus filmek, mint a Trapéz, amelyben egy fiatal artistát alakított. Ez volt az első alkalom, hogy a kritikusok kiemelt dicséretben részesítették, és nem csak vonzó külsejével hívta föl magára a figyelmet. A megbilincseltek című filmért már Oscar-díjra is jelölték. A világsztár státuszt a Van, aki forrón szereti című vígjátéknak köszönhetően érdemelte ki, ahol sármos szaxofonosként Marilyn Monroe fejét is elcsavarta.

A mozifilmek után a tévéképernyőket is meghódította. Magyarországon talán leginkább a Minden lében két kanálból ismerheti a közönség, amelyben Roger Moore volt a partnere.

Később egyre kevesebb szerepet vállalt, és a tévében is csak kisebb projektek erejéig tűnt fel.

A magánéletéről mindig sokat cikkezett a sajtó: Tony Curtis úgy vélte, hogy a hosszú élet titka a fiatal nőkben keresendő. Ehhez mérten minden tíz évben újra megnősült, utolsó felesége 45 évvel volt nála fiatalabb. Kapcsolataiból összesen hat gyereke született.

Magyar származására mindig büszke volt, a rendszerváltás után többször is járt Magyarországon, többek között Mátészalkát is felkereste.

A filmezést egy idő után festésre cserélte, képeit híres galériák állították ki. 2009-ben jelent meg önéletrajzi kötete Hollywood hercege címmel, amelyet a 16. Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten a Millenáris Parkban dedikált.

85 évesen, nevadai otthonában álmában érte a halál. Felesége, Jill karjai között hunyt el szívroham következtében.

Forrás: wiki