Kiscsősz nagyon pici falu Veszprém vármegyében, de az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesületnek köszönhetően rengeteg itt a látogató évről évre. Most például szenior és amatőr tánccsoportok költöznek a 115 állandó lakos mellé Kiscsőszre a március 15-ei hétvégén, de nem csak ekkor tölti meg zene és vidámság az egyesület épületeit.

„Megpróbáljuk az idelátogatók lelkét megtölteni a térségben egykoron virágzott népi kultúra elemeivel, felújítjuk az egyházi ünnepekhez kötődő hagyományokat és a mezőgazdasági év jeles eseményeit is, melyeket egykoron megünnepelt a közösség” – mondja Kovács Norbert Cimbi pajtagazda, népzenész. 

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület egyébként nemcsak a Kultúrpajtát működteti, hanem a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházat és a Táncházat is. Mindemellett Kiscsőszön egy olyan beruházás is megvalósult, amely párját ritkítja: a Hagyományfalu Projekt keretében a magyar paraszti gazdálkodás a maga teljességében ismerhető meg. A létesítmény szatócsbolttal, fogadóval, állat- és növénybemutatóval, rekreációs parkokkal rendelkezik. Az idelátogatók tehát egyrészt visszatanulhatják a magyar néphagyományt, másrészt ismeretszerzés közben pihenhetik ki magukat.