A középkori rákosmezei országgyűlések területének jelképes központját az Országgyűlés 2020 decemberében nyilvánította nemzeti emlékhellyé.

A reformkorban még nem lett volna szükség a mostanihoz hasonló ismeretterjesztő kiállításra, a 20. században azonban a Rákosmező és a Királydomb jelentősége kiesett a köztudatból. Az egyesület ezért tavalyelőtt társadalmi vállalást tett, hogy a Királydomb ügyét a jövőben is szívén viseli, és a méltatlanul elfeledett helyszínt visszaemeli a nemzeti emlékezetbe.

A tizenhat tablóból álló köztéri kiállítás célja, hogy visszahozza a köztudatba a rákosmezei Királydombot, a középkori magyar országgyűlések és hadra kelések színhelyét. A molinókon a környékről készült régi térképek, királyi országgyűlési meghívólevelek, korhű metszetek mellett az 1505-ben hozott rákosi végzés kópiája is látható.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult, Nemzeti emlékhely született! című vándorkiállítás január 17-ig látogatható a XVI. kerületi Reformátorok terén, majd a kőbányai Szent László téren január 19. és 24. között lehet megtekinteni.

Nyitókép: Patrióták/Somogyi György