fbpx

Vándorszínészek emlékeztek Petőfire Debrecenben

Március 15-én a város színházi hagyományait felelevenítő vonulással idézték fel a korszakot, amikor Petőfi Sándor megpróbálkozott a vándorszínészi léttel. A kompánia a vármegyeházánál és a Régi Városházánál is rövid előadással szórakoztatta a nagyérdeműt a hideg szélben és szemerkélő esőben.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján 200 diák szavalta el a költő Én című versét a debreceni Petőfi téren, majd a koszorúzást követően vándorszínészek invitálták előadásukra a megjelenteket. A színészek truppos szekerét követve vonult át a közönség a Kossuth térre – meglehetősen cudar időjárási körülmények között. Az ünnepélyes masírozást a Debreceni Helyőrségi Zenekar 1848–49-es indulói kísérték, s közben – a Csokonai Színház művészei és diákok közreműködésével – Debrecen korabeli színháztörténetének életképei elevenedtek meg a vármegyeházánál és a Régi Városházánál. Előbbi helyszínen korabeli fellelt darabokból adtak elő humoros részleteket, míg utóbbin a színészkompániához egy „egymondatos szerep” erejéig Puskás István alpolgármester is csatlakozott.

A Kultúra.hu tudósítójának Bódor Edit főszervező a következőket mondta a koncepcióról: „Debrecen mindig nagy odafigyeléssel készül március 15-ére, mivel ezernyi szálon kötődünk a ’48–49-es eseményekhez. Idei műsorunk a májusi Színházi Olimpia és a Petőfi 200 jegyében városunk színházépítési hagyományairól szólt, ami nemcsak a kőszínházat jelenti, hanem legalább annyira a társulatépítést is. A korabeli színházi életet is vándortársulatok határozták meg, akik épp úgy folyamodtak játszóhelyért, mint a ma is ismert vándorcirkuszok, állandó játszóhelyhez csak később jutottak a társulatok. Ilyen játszóhely a Színházi Olimpia helyszíneként szolgáló, tavaly elkészült Csokonai Fórum és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad is, míg szeptemberben, októberben a debreceniek visszakapják a megújult Csokonai Színházat is.”

A Debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatos vándorszínészei Széles Diána alpolgármesterrel

A Kossuth téren az ünneplők Legyünk büszkék reá címmel láthattak műsort, amelyben közreműködtek a Debreceni Népi Együttes táncosai, a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai, valamint tanárai – Bögös Attila és O. Szabó Soma –, Tordai Zoltán prímás, a Csokonai Színház művészei – Dargó Gergely, Varga Klári és Papp István –, a Debreceni Helyőrségi Zenekar, valamint a Csokonai Színház Für Elise című előadásának gyermekszereplői, Elek Lilla és Juhász-Bölcskei Júlia. A Bagossi Edit által összeállított műsort követően Papp László, Debrecen polgármester mondott ünnepi beszédet.

A Petőfi téri ünnepi műsorban közreműködtek: Heit Lóri és zenekara, a Rocksuli Debrecen diákjai, a Debreceni Népi Együttes táncosai, a Debreceni Helyőrségi Zenekar, valamint a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, a Debreceni Ady Endre Gimnázium, a Debreceni Bolyai János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, az Ibolya Utcai Általános Iskola, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, valamint a Tóth Árpád Gimnázium diákjai.

Nyitókép: ifjú vándorszínészek a katonazenekarral

A rovat további cikkei