Fontos megismernünk egymás kultúráját, mert csak így tudjuk megérteni, elfogadni és támogatni egymást. Csak akkor várhatjuk el, hogy mások elfogadják, megértsék és tiszteljék a mi kultúránkat, ha mi is ezt tesszük másokéval ? hangsúlyozta Fekete Péter, majd kiemelte: nagy öröm számára, hogy a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a fiatalokat és a családokat is igyekszik megszólítani. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a fesztivál fővédnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a fesztivál a visegrádi négyek együttműködésére irányítja a figyelmet. ?Az európai kultúra megmentése szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a visegrádi négyek megismerjék és tiszteljék egymás kultúráját? ? emelte ki, majd azt is elmondta: Vác és környéke országgyűlési képviselőjeként fontos elmondania, hogy a térség kulturális színfoltja a fesztivál. Arról is szólt: az elmúlt években a kormányzat megháromszorozta a fesztiválok támogatását.

 

Míg 2016-ban 250 millió volt, 2018-ban már 750 millió forint a fesztiválok támogatására fordítható összeg, és a korábbi 26-ról 58-ra emelkedett a támogatott rendezvények száma.


 

A 6. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó június 29-én egy közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét ? mondta el Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház és a fesztivál igazgatója. Hozzátette: a Duna-parti helyszínt július 5. és 8. között nyüzsgő forgatag lepi el. Minden nap kora délutántól egészen hajnalig válogatott kulturális programok várják a látogatókat. A Nyárfák alatti színpadon a közéleti szereplőket megszólaltató pódiumbeszélgetéseket kortárs tánc performanszok követik. A színházi sátorban a négy ország világhírű színházi társulatai mutatkoznak be egy-egy előadással. Az estére hangolódást magyar és V4 országokból érkező zenekarok segítik, majd a fő fellépők koncertjei váltják egymást a két zenei színpadon. A koncertek kapcsán Kis Domonkos Márk elmondta:

 

?az idei évtől a fesztivál együttműködik a Hangfoglaló Programmal, így lesz egy Hangfoglaló Színpad, amelyen a Programban résztvevő zenekarok adnak koncertet?.


 

A koncertek között minden este az ukrán utcaszínházi társulat ejti ámulatba a közönséget látványos műsorával. A lembergi színházból az utcaszínház program keretein belül adják elő a Vonat lembergből, Találkozás Prosperoval, Cseresznyéskert, illetve az Álmok című színdarabokat. A programokat ismertetve Kis Domonkos Márk kiemelte: július 5-én a prágai Svandovo Színház mutatja be Sabina Krátká Sírj, bébi, sírj! című előadását. Az előadás után a Sonya, a szlovák Bad Karma Boy zenekar, valamint a Belga és a Punnany Massif koncertjein kapcsolódhat ki a közönség. Másnap a lengyelországi CHOREA Színház és a Varsói Színházi Akadémia Hamlet esettanulmányával folytatódik a szakmai program. Az este további részében újabb utcaszínházi csemege, majd a Red Swamp, a cseh I Love You Honey Bunny formáció, valamint az Ivan and the Parazol és a Tankcsapda szórakoztatja a fesztiválozókat. A pozsogi Colorato Színház Shakespeare Szeget szeggel című vígjátékával képviseli Szlovákiát a fesztivál július 7-ei napján. Az előadás után a Minimyst, a Péterfy Bori & the Love Band, majd a Vad Fruttik viszik bele a nézőket a váci éjszakába ? sorolta Kis Domonkos Márk.

 

Kiemelte: a június 25-étől a fesztivál végéig, július 8-áig zajló nemzetközi workshopon Jaroslav Fedoryshyn ukrán rendező irányítása alatt, a négy ország színészei és színész hallgatói által megalkotott előadás jelenti a fesztivál színházi programjának ünnepélyes lezárását, majd az Azur, a lengyel Lily Hates Roses együttes, a Kiscsillag és a Quimby zenekarok adják a pörgős ritmust a táncolni vágyóknak.

 

A sajtótájékoztatón Varju Krisztina Dóra Magyarország V4-elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos elmondta: a magyar V4 elnökség az elmúlt egy évben igyekezett azokat a kezdeményezéseket támogatni, amelyek az ifjúságot szólították meg. Ebbe a sorba illeszkedik a VéNégy fesztivál, amely a Nemzetközi Visegrádi Alapnak is kiemelt programja.

A sajtótájékoztatón az idei fesztivál programjainak ismertetése mellett bemutatták a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó elmúlt öt évéről szóló kiadványt is.

 

Teljes program és jegyek ITT!

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond