A Dagens Nyheter svéd lap hétfői jelentése szerint a noteszt kedden bocsátották volna áruba Londonban a Sotheby’s egy aukcióján 15 ezer fontos (hétmillió forintos) kikiáltási áron, de – mint az aukciósház honlapján olvasható – az utolsó pillanatban visszavonták az árverésről. A könyvecske az 1970-es években tűnt el nyomtalanul a stockholmi Svéd Nemzeti Könyvtárból, amely most lopás miatt feljelentést tett.

August Strindberg (1849–1912) kis jegyzetfüzete az 1893–95-ös évekből származik, és neveket, címeket, rajzokat tartalmaz. A Dagens Nyheter szerint az író akkoriban Németországban és Párizsban járt, a noteszben is a „Berlin, 1893” keltezés szerepel Strindberg neve mellett.

August Strindberg a drámái, a kultúrtörténeti írásai, a kíméletlen szatírával átitatott politikai, társadalmi pamfletjei révén a századvég és a századforduló egyik legnagyobb hatású és legvitatottabb alakja lett. Hatalmas méretű, változatos életműve hatásaival és ellenhatásaival még hosszú évtizedekig meghatározta a svéd irodalom fejlődését. Életét részletesen ebből a cikkünkből ismerheti meg.

Nyitókép: Roger-Viollet via AFP/Collection Roger-Viollet