A hagyományosan kétnapos rendezvényt a járványügyi helyzet miatt két részletben rendezik: június 13-án már lezajlott a 15. Nemzetközi Történelmi ĺjászverseny, a történelmi főműsorra szeptember 19-én kerül sor. Az idei várjátékok témája Fülek és környéke története az őskortól a középkorig, de tekintettel a hosszú időtávra, a témakört két nagyobb egységre osztják. Vasárnap a késői kőkorszak és az érett középkor közti időszakot, míg a késői középkortól a 2. világháborúig terjedő korszakot a következő várjátékokon mutatják be.

A rendezvény gyerekprogramokkal indul, benne színházi előadással, mely történelmi áttekintést nyújt Szamo birodalmának idejétől I. István király megkoronázásáig, továbbá gólyalábasok, solymászbemutató és különféle interaktív játékok várják a látogatókat.

A fellépők között kelta zenészekkel, barbárokkal, római katonákkal, de szlávokkal, avarokkal és ősmagyarokkal is találkozhatnak a látogatók. A nap folyamán különféle korszakok mesterségeit bemutató programokon, valamint kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt a jelenlévők, ahol megismerkedhetnek az agyagozással, a könyvnyomtatással, a kötélgyártással, a kovácsmesterséggel, a kalligráfiával, a taplókészítéssel, az esztergálással is.  

A várudvarban zajló rendezvényt korabeli zene kíséri majd. A 21. Füleki Várjátékokat a Kisebbségi Kulturális Alap és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatja. Együttműködő partnerek a Füleki Farkasok és a Koháry Polgári Társulás.

Nyitókép: Hagyományőrzők bemutatója a XVIII. Füleki történelmi várjátékokon a felvidéki Fülek várában 2017. június 17-én. Fotó: MTI/Komka Péter