?Ezeknek a nyári fesztiváloknak a kulturális funkciója abban is tetten érhető, hogy egyfajta hidat képeznek a kőszínházi évadok között, hiszen nyáron a teátrumok bezárnak, viszont a nyári színházi fesztiváloknak köszönhetően a közönség ilyenkor sem marad remek előadások nélkül ? nyitotta meg a nyári színházi évadot Budapest főpolgármester-helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra. Majd hozzátette: a főváros számára mindig öröm, ha olyan új kezdeményezéseket segíthet, mint a már harmadik éve megrendezett zsámbéki Y.EAST Nemzetközi Színházi és Zenei Fesztivál, amely kifejezetten a fiatalokra koncentrál vagy ?fővárosunk büszkesége?, a nyári színházak közül is kiemelkedő Budapesti Nyári Fesztivál, amelyet a főpolgármester-helyettes az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiváljának nevezett, amely Európa-szerte ismert és elismert.

33170-budapesti-nyari-fesztival-2017-1485441802
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Fotó: programturizmus.hu

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: az idei évadban több mint százezer vendéget várnak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra és a Városmajori Színpadra, ahol ezúttal hét ősbemutatót láthat majd a közönség, de lesznek ingyenes kültéri programok, és idén először a Margitszigeti Víztorony lábánál, a Szabad Tér Színház saját kikötőjében, egy 200 méteres uszályon először leshet be a közönség a kulisszák mögé, így olyan előadások próbáit is megtekinthetik, mint a Bonnie és Clyde. A Szabad Tér Színház idei évadáról készült részletes beszámolónkat ITT olvashatjátok, míg a részletes programokat ezen a LINKEN éritek el.

Itthon Európában egyedülálló módon igen nagy számú nyári színházi előadás és helyszín van, ezt az értéket pedig meg kell őrizni ? mondta el Ugron Zsolna író, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója, aki felhívta a figyelmet arra is: a belföldi turisztikai adatok a márciusi mérések szerint 15 százalékkal nőttek a tavalyihoz képest, ez a szám pedig a nyári színházi évadok megkezdésével csak emelkedni fog.

758-agria-nyari-jatek-eger
Részlet az Egri csillagokból
Fotó: programturizmus.hu

Az Agriai Nyári Játékok idei évadát Kelemen Csaba, az Agriai Nyári Játékok vezetője ismertette, aki elmondta:

  • idén három ősbemutatóval várják a közönséget,
  • Egerben ezúttal is az operettet és a musicalt népszerűsítik,
  • hármas jubileumot ünnepel az Egri csillagok (ötven éve mutatták be Várkonyi Zoltán filmjét, húsz éve mutatták be a műből készült musicalt Egerben, tizenöt éve játsszák az egri várban az előadást), így különleges előadással várják az érdeklődőket.

Az Agriai Nyári Játékok részletes programjairól ITT olvashattok bővebben. A Szentendrei Teátrum és Nyár programjait Vasvári Csaba, a teátrum igazgatója ismertette; az évadról készült részletes beszámolónkat ITT olvashatjátok, míg az előadásokról ITT tudhattok meg többet. A Gyulai Várszínház programjait Elek Tibor igazgató mutatta be, az idei évadról már mi is írtunk korábban, a részletes programokat ITT éritek el.

784880_33
A zsámbéki Romtemplom
Fotó: port.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis idén is a fiatal közönséget célozza meg, és többek között olyan feltörekvő rendezőket fogad be, mint ifj. Vidnyánszky Attila vagy Valcz Péter ? mondta el Árkosi Árpád, a bázis művészeti vezetője, aki felhívta a figyelmet arra is:

  • a zsámbéki teátrum tart nyitva a legtovább, szeptember 1-jéig,
  • idén is három helyszínen: a Romtemplomnál, a Zárda kertnél és a Műemlék Raktárbázison várják a közönséget,
  • idén négy tematikus fesztivállal is készültek: a hároméves Y.EAST fesztivállal, a Kortársunk Csehov Fesztivállal, a Zsámbéki Zsibongóval, illetve a határon túli és hazai amatőr színházak találkozójával,
  • az UbikEklektik Fesztivál zárja majd az idei zsámbéki évadot, a társulatot először fogadják Zsámbékon, de Árkosi Árpád elárulta azt is, hogy hosszú távra terveznek a fiatal alkotógárdával.

A Zsámbéki Színházi Bázis programjait ITT éritek el.

Az Esztergomi Várszínház programjait ITT érhetitek el, a Kisvárdai Várszínház idén a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházat és annak Alice című darabját látja vendégül ? az előadást a MITEM keretében is játszották, kritikánkat ITT olvashatjátok. A várszínház részletes programjait ITT éritek el. A Szarvasi Vízi Színházba is érdemes ellátogatni egyrészt a festői környezet miatt, másrészt, mert a színház idén hatvankét előadással készül, melyek fele ingyenesen elérhető lesz, ugyanis a teátrum mindegyik napra készül előadással. A hétköznapokon látható darabokat ingyen tekinthetik meg az érdeklődők, a nagyobb előadásokat hétvégére tervezik, míg a szerda a családosok napja lesz. A részletes programot ITT éritek el. A Kőszegi Várszínház programjairól pedig ITT olvashattok bővebben.

14524507_1405413686154315_2001744205788545659_o
Szarvasi Vízi Színház
Fotó: Szarvasi Vízi Színház Facebook-oldala

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke elmondta: a szervezet kilenc tagja ? az Agriai Nyári Játékok, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház, az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Szarvasi Vízi Színház, a Szentendrei Teátrum és Nyár, illetve a Zsámbéki Színházi Bázis ? az elmúlt évben összesen 38 bemutatót, 441 előadást tartott és 207 ezer látogatót fogadtak, az idei szezonban pedig több mint 40 bemutatót, mintegy 500 előadást terveznek, és több mint 250 ezer nézőt várnak. Tájékoztatása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán keresztül az idén a szabadtéri színházaknak 247 millió forintos támogatást nyújtott.

Az idei nyári színházi évadot beharangozó sajtótájékoztatón átadták a Gedeon József Anfiteátrum-díjat, melyet a Szabadtéri Színházak Szövetsége ezúttal Pogány Juditnak ítélt oda. Ezúton is gratulálunk a színművésznek!

Fischer Viktória