A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Bár pályázat olvasható a BTM honlapján, elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról kérdeztük.

Melyek voltak a legfontosabb motivációid, amikor megpályáztad a BTM főigazgatói posztját?

Közel két évtizede, amióta a múzeumi szakmában dolgozom követem a BTM tevékenységét, sorsát. Úgy láttam, hogy a BTM nem tölti be sem a magyar múzeumi életben, sem Budapest és a budapestiek életében azt a szerepet, amit betölthetne, nem rendelkezik olyan ismertséggel és súllyal, amelyre mind a 120 éves története, mind a gyűjteményei és kiváló kutatógárdája feljogosítja. A BTM-et egy kissé régimódi múzeumnak gondoltam, így motivációm az intézmény átalakításában, modernizálásában is gyökerezett.

Hogyan kell működni a 21. században egy település történetére reflektáló múzeumnak?

Egy település múzeuma a település közös emlékezete. Őseink, elődeink tárgyai, emlékei, történetei teremtették meg, a mi alapfeladatunk pedig az, hogy ezt gyarapítsuk és átörökítsük. A városi múzeumnak a városi élet kihívásaira, sokszínűségére, a mai ember városi problémáira reflektáló intézménnyé kell válnia. A feladat nem más, mint felkészíteni a BTM-et arra, hogy a városlakók minél szélesebb körét tudja megszólítani és bevonni. Ugyanakkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy a turisták itt ismerkedhetnek meg Budapest történetével és nem mindegy, hogy milyen emléket visznek haza a főváros múzeumáról.

Milyen területeken szeretnél először átütő változást elérni?

Első és legfontosabb feladatom a múzeum megismerése. A fő vonalak feltérképezését megtettem, már 40-50 különböző beosztású és területen dolgozó kollégával folytattam személyes beszélgetést, jártam minden szervezeti egységben, megismertem számos a közelmúltban lezárt, vagy még folyamatban lévő ügyet. A következő a szervezeti struktúra átalakítása lesz. A közeljövőben szeretném egy csapattal elkészíteni a múzeum 5 éves stratégiáját, valamint az egyes részterületek (pl. kiállítási, kommunikációs és marketing, közönségkapcsolati és múzeumpedagógiai) stratégiáit is.

Milyen irányba szeretnéd fejleszteni a különböző BTM intézmények még különbözőbb féle gyűjteményeit?

Az újkori és jelenkori osztály fejlesztését tartom elsődleges prioritásnak. Alacsony a korszakot kutató és a gyűjteményekben dolgozó tudományos kollégák száma, az egyes kiállítások sokszor egyszemélyes produkciókként jönnek létre. Egy jól összerakott kutatási és gyűjteménygyarapítási koncepció és a hozzárendelt erőforrások átlendíthetik ezt a területet a jelenlegi alulértékeltségén.

Várható-e szervezeti átalakítás?

Igen. Elég hamar világossá vált, hogy a jelenlegi szervezeti keretek nagymértékben akadályozzák a változást. Az őszre tervezett szervezeti átalakítás során egy új főosztálystruktúra indul el, amelynek lényege, hogy lesznek szervezeti egységek, főosztályok, amelyek a múzeum egészére vonatkozóan látják el feladataikat, azaz a jelenleg elszigetelten Kiscelliben, Aquincumban vagy a Galériában működő közönségkapcsolat, múzeumpedagógia, a kiállítás-szervezés egy-egy önálló szervezeti egységbe tömörül. Ami szintén jelentős változás lesz a kiállítási stratégia elfogadása után a kiállítások projekt-alapú szervezése, a jelenlegi ?one man show? lehetetlen állapota helyett.

Milyen kiállítási projekteket szeretnél megvalósítani?

A BTM egyik kulcsfontosságú feladata a középtávú kiállítási stratégia megalkotása, amellyel sajnos nem rendelkezett az intézmény. A szervezeti egységek következő 5 évre szóló kiállítási terveit már bekértem, szeptemberben felállítunk egy csapatot, amely ebből az anyagból kiindulva véglegesíti a tervet, egységben gondolkodva az egyes tagintézmények kiállításairól.

Mi lesz az Óbudai Múzeummal?

Az Óbudai Múzeumban jelenleg egy megaprojekt zajlik, mégpedig az új Óbuda monográfia készül. Ezt a projektet még vezénylem, és pár hónapig még kísérem a múzeum útját. A múzeum az elmúlt egy évtizedben a szakmában és a közönség körében is egy ismert és elismert intézmény lett, biztos vagyok benne, hogy utódom az elért sikerekre alapozva új lendülettel tovább fejleszti azt.

A teljes interjú a Magyar Múzeumok Online-on olvasható.