Nepessy_Noemi
Népessy Noémi 2013-ban nyerte el a MúzeumCafé díjat
a Goldberger Textilipari Gyűjtemény létrehozásáért

Melyek voltak a legfontosabb motivációid, amikor megpályáztad a BTM főigazgatói posztját?

Közel két évtizede, amióta a múzeumi szakmában dolgozom követem a BTM tevékenységét, sorsát. Úgy láttam, hogy a BTM nem tölti be sem a magyar múzeumi életben, sem Budapest és a budapestiek életében azt a szerepet, amit betölthetne, nem rendelkezik olyan ismertséggel és súllyal, amelyre mind a 120 éves története, mind a gyűjteményei és kiváló kutatógárdája feljogosítja. A BTM-et egy kissé régimódi múzeumnak gondoltam, így motivációm az intézmény átalakításában, modernizálásában is gyökerezett.

 

BTM
Budapest Történeti Múzeum

Hogyan kell működni a 21. században egy település történetére reflektáló múzeumnak?

Egy település múzeuma a település közös emlékezete. Őseink, elődeink tárgyai, emlékei, történetei teremtették meg, a mi alapfeladatunk pedig az, hogy ezt gyarapítsuk és átörökítsük. A városi múzeumnak a városi élet kihívásaira, sokszínűségére, a mai ember városi problémáira reflektáló intézménnyé kell válnia. A feladat nem más, mint felkészíteni a BTM-et arra, hogy a városlakók minél szélesebb körét tudja megszólítani és bevonni. Ugyanakkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy a turisták itt ismerkedhetnek meg Budapest történetével és nem mindegy, hogy milyen emléket visznek haza a főváros múzeumáról.

BTM_Varmuzeum_kiallitas
A BTM Vármúzeuma

Milyen területeken szeretnél először átütő változást elérni?

Első és legfontosabb feladatom a múzeum megismerése. A fő vonalak feltérképezését megtettem, már 40-50 különböző beosztású és területen dolgozó kollégával folytattam személyes beszélgetést, jártam minden szervezeti egységben, megismertem számos a közelmúltban lezárt, vagy még folyamatban lévő ügyet. A következő a szervezeti struktúra átalakítása lesz. A közeljövőben szeretném egy csapattal elkészíteni a múzeum 5 éves stratégiáját, valamint az egyes részterületek (pl. kiállítási, kommunikációs és marketing, közönségkapcsolati és múzeumpedagógiai) stratégiáit is.

kiscelli
A BTM-hez tartozó Kiscelli Múzeum

Milyen irányba szeretnéd fejleszteni a különböző BTM intézmények még különbözőbb féle gyűjteményeit?

Az újkori és jelenkori osztály fejlesztését tartom elsődleges prioritásnak. Alacsony a korszakot kutató és a gyűjteményekben dolgozó tudományos kollégák száma, az egyes kiállítások sokszor egyszemélyes produkciókként jönnek létre. Egy jól összerakott kutatási és gyűjteménygyarapítási koncepció és a hozzárendelt erőforrások átlendíthetik ezt a területet a jelenlegi alulértékeltségén.

aquincum
Az Aquincumi Múzeum, a magyar Pompeji

 

Várható-e szervezeti átalakítás?

Igen. Elég hamar világossá vált, hogy a jelenlegi szervezeti keretek nagymértékben akadályozzák a változást. Az őszre tervezett szervezeti átalakítás során egy új főosztálystruktúra indul el, amelynek lényege, hogy lesznek szervezeti egységek, főosztályok, amelyek a múzeum egészére vonatkozóan látják el feladataikat, azaz a jelenleg elszigetelten Kiscellben, Aquincumban vagy a Galériában működő közönségkapcsolat, múzeumpedagógia, a kiállítás-szervezés egy-egy önálló szervezeti egységbe tömörül. Ami szintén jelentős változás lesz a kiállítási stratégia elfogadása után a kiállítások projekt-alapú szervezése, a jelenlegi ?one man show? lehetetlen állapota helyett.

budapest_galeria
KIállítás a Budapest Galériában

 

Milyen kiállítási projekteket szeretnél megvalósítani?

A BTM egyik kulcsfontosságú feladata a középtávú kiállítási stratégia megalkotása, amellyel sajnos nem rendelkezett az intézmény. A szervezeti egységek következő 5 évre szóló kiállítási terveit már bekértem, szeptemberben felállítunk egy csapatot, amely ebből az anyagból kiindulva véglegesíti a tervet, egységben gondolkodva az egyes tagintézmények kiállításairól.

 

Nepessy_Noemi_2014
2014-ben a magyar ipartörténet kiemelkedő emlékeinek sokoldalú bemutatásával, a múzeumfejlesztés és a közösségépítés terén elért eredményeiért az Óbudai Múzeum Az év múzeuma kitüntető címet is elnyerte.


Mi lesz az Óbudai Múzeummal?

Az Óbudai Múzeumban jelenleg egy megaprojekt zajlik, mégpedig az új Óbuda monográfia készül. Ezt a projektet még vezénylem, és pár hónapig még kísérem a múzeum útját. A múzeum az elmúlt egy évtizedben a szakmában és a közönség körében is egy ismert és elismert intézmény lett, biztos vagyok benne, hogy utódom az elért sikerekre alapozva új lendülettel tovább fejleszti azt.

A teljes interjú a Magyar Múzeumok Online-on olvasható.