Vattay Dénes a zalaszentgróti művelődési ház alapítója és építője, melyet 1993-ig vezetett. Kultúraközvetítő tevékenységét a helyi értékek, a regionális közösségek szolgálata iránti elköteleződés jellemzi.

Vattay Dénes népművelőként támogatta a zalai színjátszómozgalmat, a művelődési házak országos szakmamegújító programját is. Több évtizedes szakmai tevékenységét nívós képzőművészeti kiállítások, színházi és zenei programok fémjelzik. Ifjúsági bérletben kínálta a fiatal rajongóknak Zalaszentgróton a Metró, az Omega, az LGT zenekarok koncertjeit. Olyan sportolókat és művészeket láttak vendégül, mint a kenus Wichmann Tamás vagy az öttusa-világbajnok Balczó András, a csodálatos Mensáros László, Bessenyei Ferenc, Psota Irén, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Darvas Iván.

Szerteágazó közösségi tevékenységeit, a helyi újság szerkesztését, a közösségi programszervezést, az ifjúsági önkormányzatok segítését, a francia–magyar nemzetközi kapcsolatok építését, a kistérségi együttműködések kialakítását mindig a párbeszédteremtés motiválja. Ezt a célt szolgálta a Közösségszolgálat Alapítvány nyugat-dunántúli irodájának vezetőjeként s az alapítvány fejlesztő szakembereként is – méltatták a kitüntetett népművelőt az elismerés átadásakor.