A Magyar Nemzeti Táncegyüttes bemutatóra készül a társulat évadhirdető sajtótájékoztatója előtt budapesti székházában 2023. szeptember 14-én. A koppányi aga testamentuma című regény nyomán készült Végvárak, vitézek október 14-én és 15-én a Müpában, a Liszt Ünnep keretében lesz látható.

Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, ügyvezető igazgató az együttes csütörtöki viseletbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján elmondta: gazdag évad áll előttük, az együttesnek 120 előadása lesz. Folyamatos munkával és több bemutatóval készülnek.

A 2023/24-es évadban kiemelt együttesként lépnek színpadra a Müpában, ahol három új darabot mutatnak be. A Fekete István regényének ihletésére, Zs. Vincze Zsuzsa forgatókönyvéből eredeti népzenei feldolgozásokra és Eredics Benjamin zeneművére készített Végvárak, vitézek az októberi ősbemutató után november 5-én és 6-án is látható a Müpában. A produkcióban a történelem és a mai kor egy „színház a színházban” előadásban elevenedik meg. A táncosok felváltva kalandoznak a régmúlt és a jelen világában – látványos, virtuóz táncokat, színes színpadképeket láthat a közönség.

Novemberben újabb ifjúsági előadást mutatnak be: Petőfi Sándor életét viszik színpadra Éljen Petőfi! címmel. Zs. Vincze Zsuzsa, az együttes szakmai vezetője hozzátette: jövő év februárjában Farsangvasárnap címmel terveznek premiert. Mint kiemelte, a bemutatók mellett szeptember 20-án és 21-én A hűtlen feleség című darab is látható lesz a Müpában. Szintén elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes arculata, honlapja megújult, amelyben nagy szerepe van Emmer László fotográfusnak és Hódi Rezső grafikusnak.

Zsuráfszky Zoltán hozzátette: a Nemzeti Színházban a Körhinta, a Csíksomlyói passió és az Egri csillagok című közös produkciók után decemberben elkészítik az Aranyhajú hármasokat, majd tavasszal Szarka Tamásssal és Vidnyánszky Attilával közös munkaként A cigánytábor az égbe megy című filmből is ismert történetet viszik színre.

Az együttes vidéken és külföldön egyaránt fellép. Pénteken a Kárpátok visszhangja című műsorát adja elő a Nemzeti Táncszínházban. Október 19-én a Nemzeti Színházban az Egri csillagok látható; 25-én a Nemzeti Táncszínházban az Élő táncarchívum – Kalotaszeg, majd 26-án a Mátyás, a világ királya tekinthető meg. A Csipkerózsika október 31-én a Békés Kulturális Centrumban, november 22-én pedig a Pápai Művelődési Házban látható. A Drakulának december 5-én a RaM-ArT Színház ad helyet.

A nyitóképen a Végvárak, vitézek előadás egyik jelenete. Fotó:  Hartyányi Norbert / Kultúra.hu