Május 22-én nyílik meg a koronavírus-járvány miatt 2020-ban elhalasztott 17. Velencei Építészeti Biennále, szigorú járványvédelmi intézkedések mellett. Az eseménysorozat fél éven át, november 21-ig várja majd a látogatókat.

A koncepciója – a How will we live together? (Hogyan fogunk együtt élni) – nem változott,

sőt, a mottó a világszerte bevezetett karanténintézkedések miatt némileg ironikus többletjelentést kapott. A főkurátori koncepciót az emberiség által megoldandó nagy kihívások – a klímaváltozás, a migráció, a politikai polarizáció és a növekvő etnikai, szociális és gazdasági egyenlőtlenségek – ihlették.

A 17. Velencei Építészeti Biennálén 63 ország jelentkezik nemzeti kiállítással,

közülük Azerbajdzsán, Grenada, Irak és Üzbegisztán első alkalommal. A 46 országból 114 résztvevőt meghívó főkurátori kiállításnak a Biennále hagyományos helyszínei – a Giardini park és az Arsenale csarnokai mellett a Marghera erőd – adnak otthont.

A Giardini parkban álló magyar pavilonban a Ludwig Múzeum szervezésébenaz Othernity – Modern örökségünk újragondolása című kiállítás tizenkét modern budapesti épület újragondolásán keresztül a regionális építészeti identitás újrafogalmazására tesz majd kísérletet.

Nyitókép: A 16. Velencei Építészeti Biennále skandináv pavilonja, fotó: MTI/Balogh Zoltán