A két éve elhunyt Venczel Veráról nyílik életmű-kiállítás szerdán Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban.

Venczel Vera Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 2021. október 22-én, 75 évesen hunyt el. 2016-ban Mohorán Tolnay-díjat vehetett át a magyar színház- és filmművészetben nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért.

A szerdai ünnepségen díszvendégként vesz részt Czapp György, Venczel Vera özvegye, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, alkalmazott grafikus; Grünwalsky Ferenc Kossuth-díjas rendező; Kocsa Erika, Szarvaskő polgármestere; Pápai Erika Jászai Mari-díjas színművész; Szorcsik Kriszta színművész; Siklós Endre író és Tóth Judit rendezőasszisztens.

A meghívóban Blankó Miklós úgy fogalmazott: „Az Isten hozta, őrnagy úrtól az Egri csillagokon át a Pillangóig, A néma leventétől a Száz év magányon át A vörös oroszlánig mintha egyetlenegy filmszalagra komponálható lenne Venczel Vera életműve. A művésznő jelmezeit, személyes tárgyait, kitüntetéseit megcsodálva olyan közel léphetünk lényéhez, hogy e filmszerűség valósággá, emberivé válik. Pont olyanná, amilyen ő volt: Venczel Verássá. Ebbe, a Tolnay Klári Emlékház-beli intim közegbe látogatnak el művész- és pályatársai 2023. október 4-én, és idézik meg a szakmának és a közönségnek egyaránt fájón hiányzó Venczel Verát.”

A kiállítást Balla István, az emlékház vezetője rendezte, a tárlat létrehozását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A rendezvény fővédnöke Fesztaum Béla Jászai Mari-díjas színművész.

Venczel Vera főiskolásként már rendszeresen játszott a Vígszínházban, filmekben és a televízióban is. Olyan mozikkal vált országosan ismertté, mint a Kárpáthy Zoltán (1966), az Egri csillagok (1968) vagy az Isten hozta, őrnagy úr! (1969). Több mint száz filmben, tévéjátékban és sorozatban nyújtott kiemelkedő alakítást. 2008-ban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. Utoljára a Pesti Színházban lépett színpadra 2018 márciusában A félkegyelmű című előadásban.

A 2014-ben, Tolnay Klári születésének 100. évfordulóján alapított Tolnay Klári Művészeti Díjat 2016-ban Venczel Verának és Kubik Annának ítélte meg a kuratórium.

Mindannyiunk Cecey Évája 2017-ben ellátogatott Mohorára, amikor ünnepi rendezvényt tartottak az Egri csillagok forgatásának 50. évfordulója alkalmából. Az emlékházban szervezett múltidéző beszélgetésen részt vett a Bornemissza Gergelyt megformáló Kovács István, Benkő Péter (Török Jancsi), Pécsi Ildikó, aki az egyik várvédő nőt játszotta, valamint Kemenes Fanni jelmeztervező és Ordódy György rendező, Várkonyi Zoltán rendező akkori asszisztense.

A képen Venczel Vera, a Tolnay Klári Művészeti Díj egyik kitüntetettje az átadóünnepségen a mohorai Tolnay Klári Emlékházban 2016. szeptember 17-én. Fotó: Komka Péter / MTI