Az operaház helyett a milánói dómban lesz az első előadása szeptember 4-én Verdi Requiemjével a március óta zárva tartó Scala operaháznak.

A művet a koronavírus-járványban elhunyt betegek emlékének szenteli Európa legnagyobb operaháza. Olaszországban több mint 35 ezren haltak meg, több mint felük Lombardia tartományban.

A koncertet élőben közvetíti mások mellett az olasz közszolgálati televízió.

A Requiemet szeptember 7-én Bergamo, szeptember 9-én Brescia város dómjában is előadják, mindkét város a járvány által leginkább sújtott települések közé tartozik.

Szeptember 12-én nyitja újra kapuit a Scala az egészségügyi dolgozóknak szentelt koncerttel: a választás Beethoven 9. szimfóniájára, vagyis az Örömódára esett, amely az Európai Unió himnusza is egyben. A több mint 2000 férőhelyes operaházba 740 nézőt engednek be, a családtagokat együtt, ugyanabban a páholyban igyekeznek elhelyezni.

Az őszi programban szerepel még a koncertként előadott Traviata Zubin Mehta vezénylésével, szintén Giuseppe Verditől az Aida, amelynek karmestere Riccardo Chailly lesz, valamint Giacomo Puccini Bohémélet című operája, amelynek a Franco Zeffirelli rendezte változatát viszik színre.

Az utóbbi hónapokban mintegy 150 előadás elmaradása miatt az operaház 23 millió euró jegyárbevételtől esett el, mindazonáltal a hiányt fedezik a szponzorok és a takarékossági intézkedések