Az ?50-es, ?60-as évek ideig-óráig hallgatásra ítélt költőnemzedékének tagjai közül sokan fordultak a gyermekirodalom felé. A Nemes Nagy Ágnes, Zelk Zoltán és Weöres Sándor nevével fémjelzett időszak gyermekirodalmi csúcsteljesítményei a versek voltak, amelyeket aztán olyan kiemelkedő rajzolók illusztráltak, mint Bálint Endre és Hincz Gyula, Kass János és Réber László vagy Reich Károly. A hazai könyvillusztráció nagy generációja után a képeskönyv műfaja az ezredforduló óta újra aranykorát éli. A KKM?Balassi Intézet kiállítása az új ?aranykorból? és a magyar grafika ?nagy generációjának? rajzaiból egyaránt válogat.

 

180228_Verskepek_21_23

A közönség csaknem félszáz illusztrátor ? Agócs Írisz, Baranyai (b) András, Békés Rozi, Buzay István, Dániel András, Faltisz Alexandra, Gyöngyösi Adrienn, Horváth Ildikó, Igor Lazin, Kállai Nagy Krisztina, Kárpáti Tibor, Keresztes Dóra, Keszeg Ágnes, Kismarty-Lechner Zita, Kun Fruzsina, Kürti Andrea, Makhult Gabriella, Máray Mariann, Maros Krisztina, Megyeri Annamária, Molnár Jacqueline, Nagy Diána, Nagy Norbert, Orosz Annabella, Pap Kata, Pásztohy Panka, Paulovkin Boglárka, Pikler Éva, Rofusz Kinga, Schall Eszter, Szalma Edit, Szimonidesz Kovács Hajnalka, Szulyovszky Sarolta, Takács Mari, Timkó Bíbor, Vojnich Erzsébet ? rajzaival találkozhat.

 

A tárlat megnyitóján Hammerstein Judit, a KKM helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője köszöntőjében kiemelte: a kulturális diplomácia szempontjából kiemelt szerep jut napjainkban a gyermekkultúrának, hiszen a gyerek- és ifjúsági irodalom, a gyerekkönyvkiadás a világ számtalan országában virágkorát éli. A gyerekkönyv-illusztráció ráadásul ? éppen nyelvfelettisége miatt ? könnyen befogadható a külföldi néző számára is, így a képek oda is sikeresen közvetítik a magyar kultúrát, ahova esetleg a nyelvi nehézségek miatt nehezen jutna el.

 

180228_Verskepek_16_22

A helyettes államtitkár hozzátette: a KKM?Balassi Intézet számos olyan kiállítást rendezett az elmúlt években, amelyek a külföldi magyar intézetek hálózatán keresztül a világ számos pontjára eljutottak: ilyen volt a Róth Miksa üvegablakait bemutató tárlat, vagy Balla Demeter íróportréi. Az Intézet új kiállítása hasonló sikerre számíthat, hiszen napjainkra a versillusztráció műfaja művészi szintre emelkedett, a hazai illusztrátori szakmát pedig a nemzetközi színtéren is ismert művészek alkotják. Hammerstein Judit hozzátette: a tervek szerint a Versképek című tárlat idén augusztusban a Pekingi Könyvvásáron, októberében pedig a Ljubljnai Könyvvásáron is bemutatkozik majd, ahol Magyarország lesz a díszvendég.

 

Révész Emese a kiállítás koncepciójáról szólva elmondta: külön figyelmet szenteltek a klasszikus és a kortárs magyar vers illusztrációinak egyaránt. Mindezeken túl a kiállításon szerepel olyan vers, amelyet több grafikus is illusztrált.

 

180228_Verskepek_18_22

Dániel András megnyitó beszédében úgy fogalmazott: az illusztrálás nagy körültekintést igényel, hiszen ?a szavak érzékeny egyensúlyát joggal féltjük az őket körülrajzoló vonalaktól. Mert legyenek ezek bármilyen finomak és óvatosak, elég egy rossz mozdulat, az értelmezés bicsaklása, és megborul a betűkből rakott balansz, szökik a varázs, és a szavak máris ott hevernek szerteszét, mint a marokkó játék szétguruló pálcái.? Az író, illusztrátor hozzátette: a jó versillusztráció nem megjelenít, inkább óvatosan megvilágítja a szöveget, s a maga talányos eszközeivel párbeszédbe lép a verssel, remélve, hogy ettől a nézők és olvasók is kapnak valami újat.

 

Az április 11-ig megtekinthető tárlat megnyitóján Szirtes Edina Mókus zeneszerző, előadóművész József Attila és Nemes Nagy Ágnes megzenésített verseit adta elő.

Fotó: KKM?Balassi Intézet/Szabó Gábor