Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Bíró Krisztina járványügyi szakértő és dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője megbeszélést tartottak 300 fővárosi és vidéki intézményvezetővel a koronavírus-járvány miatt bekövetkező, a kulturális területet érintő változásokról. 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a vezetői szaktudás és tapasztalat  példamutatásra kötelez mindenkit. Legfontosabb feladat az egészségvédelem, illetve a megelőzés érdekében az intézmény életének, működésének átértékelése, adott esetben újratervezése. Fekete Péter nyomatékosította: a kulturális ágazat résztvevőinek felelősségük van elsősorban a törvények, jogszabályok betartásában és betartatásában, a kijelölt döntéshozók, operatív törzs iránymutatásainak folyamatos követésében, értelmezésében, betartásában és betartatásában, a vezetőkre bízott intézmény és kulturális közösség működésének átértékelésében, az újratervezésben. Fekete Péter kiemelte:  az intézményi vezetőknek egy intézményi pandémiás tervet kell elkészíteniük, illetve  pandémiás csoportot vagy törzset kell felállítaniuk.  Az intézményi vezetők felelőssége a veszélyeztetett embertársaink védelme, az intézmény működőképességének fenntartása.

A kultúráért felelős államtitkár válaszolt az előzetesen feltett praktikus kérdésekre is. Fekete Péter zárszavában elmondta: „Minden nehézség más és új. A világjárvány miatt kialakult jelenlegi helyzet mindnyájunknak jelentős próbatétel, amely minden bizonnyal kendőzetlenül fog tükröt tartani saját magunk és környezetünk elé: kik vagyunk valójában, hol vannak szakmai és emberi határaink, van-e bátorságunk ezeket feszegetni, képesek vagyunk-e a köz érdekét hezitálás nélkül a sajátunk elé helyezni – vezetőként, beosztottként.” A kultúrának, a kulturális intézményeinknek, művészeknek és alkotó közösségeinknek kulcsszerepe van, illetve lehet a kialakult helyzet megítélésében, megélésében és a ránk váró feladatok megoldásában. 

A konferencia résztvevői kiemelték: az online rendszer felállításával, az államtitkárság rendszeresen egyeztet majd az egyes kulturális ágazat résztvevőivel, interaktív módon,  a videokonferencia résztvevői felvételen és kivonatban is megkapják a tájékoztató anyagot.

Az EMMI kulturális államtitkárságának szakágazati főosztálya ügyeletet tartva áll a kulturális intézmények rendelkezésére a felmerülő kérdések esetén. 

Nyitókép: Fekete Péter, fotó: Kultúra.hu / Csákvári Zsigmond