Balassi Intézet ? Collegium Hungaricum Bécs

Magyarország Bécsi Nagykövetsége és a Balassi Intézet ? Collegium Hungaricum Bécs közös szervezésében 2016. október 23-án a Theater Akzentben rendeznek megemlékezést, ahol ünnepi beszédet mond Perényi János történész, Magyarország bécsi nagykövete. Ezt követően ?56-os szemtanúk részvételével tartott pódiumbeszélgetés lesz, melyet a Délibáb Táncegyüttes műsora követ.

 

Balassi Intézet ? Collegium Hungaricum Belgrád

A Balassi Intézet ? Collegium Hungaricum Belgrád rendezvénytermében Vicsek Károly Magyar Életfa- és Nagy Arany Aréna-díjas vajdasági magyar filmrendező Szerb írók ?56-ról című dokumentumfilmje tekinthető meg 2016. október 24-én. A forradalom szerb szemtanúi, ismert írók és közéleti személyiségek mesélik el emlékeiket, majd pódiumbeszélgetést tartanak 1956-ról. A film rendezőjén kívül vajdasági és magyarországi szakértők vesznek részt az eseményen.

 

Balassi Intézet ? Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata

A Festival of Freedom 1956?2016 című esemény keretében jazz- és népzenei koncerteket, tánc- és bábszínházi előadásokat rendeznek a brüsszeli Cinquantenaire parkban 2016. október 22-én és 23-án. A brüsszeli NATO Központ sajtóterületén 2016. október 24-én az 1956 ? A szabadságért és a függetlenségért című kiállítással a forradalom és szabadságharc névtelen hőseire emlékeznek.

 

Balassi Intézet ? Budapest

A Balassi Intézet budapesti központjában 2016. október 27-én a Hajnalodik 1956?2016 című kiállításon 14.30 és 18.00 óra között Czakó Zsolt, a kiállítás tervezője tart tematikus tárlatvezetéseket az érdeklődők számára.

 

Balassi Intézet ? Bukaresti Magyar Intézet

Társadalmi emlékezet címmel rendeznek tudományos konferenciát 2016. október 25-én a Balassi Intézet ? Bukaresti Magyar Intézetben. Román, magyar és lengyel kutatók vesznek részt az eseményen, akik az ?56-os forradalom romániai hatásairól beszélnek, valamint a társadalmi emlékezet olyan intézményeit mutatják be, mint a budapesti Terror Háza Múzeum, a máramarosszigeti Memorial Sighet és a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum. Majd 2016. október 26-án lesz a Kommunista propaganda a román és magyar filmhíradókban című film vetítése.

 

Balassi Intézet ? Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ

A Balassi Intézet ? Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban tartják 2016. október 22-én a For Freedom and Independence című kiállítás megnyitóját. Ezzel egy időben minikonferenciát rendeznek az 1956-os indiai-magyar kapcsolatokról, a forradalom hírének fogadtatásáról, világpolitikai hatásairól, a mának és a jövőnek szóló üzenetéről. Az rendezvény az indiai Külügyminisztérium és Magyarország Újdelhi Nagykövetsége közreműködésével valósul meg.

 

Balassi Intézet ? Isztambuli Magyar Intézet

Tarik Bugra Állva akarok maradni című darabját 2016. október 22-én mutatják be a Balassi Intézet ? Isztambuli Magyar Intézetben. Ez az egyetlen 1956-ról írt török színmű, melyet 1966-ban játszották először. A színdarabot a török Bitiyatro művészeti csoport viszi színpadra a forradalom emléknapjának előestéjén. A magyar változatot Budapest VII. kerületének hivatalos ünnepsége során is előadják majd ismert magyar színészek részvételével.

 

Balassi Intézet ? Londoni Magyar Kulturális Központ

Kiállítás nyílt 2016. október 18-án a Europe House ? 12 Star Gallery-ben John Sadovy 1956-os fotóiból a Balassi Intézet ? Londoni Magyar Kulturális Központ és a fotós lányai, Yvonne és Jane Sadovy közreműködésével. A cseh származású brit fotográfus, John Sadovy (1925?2011) volt az egyik első nyugati tudósító, aki az 1956-os forradalom alatt készített és küldött fotókat nyugatra a Life magazin megbízásából. A kiállítás eddig sosem publikált képei a kívülálló szemtanú nézőpontjából mutatják az eseményeket.

 

Balassi Intézet ? New York-i Magyar Kulturális Központ

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes észak-amerikai turnéjának keretén belül mutatják be New Yorkban a Spirit of Hungary című produkciót 2016. október 23-án. Az előadás tisztelettel adózik a forradalom előtt és azok előtt is, akik elhagyni kényszerültek hazájukat egy boldogabb, biztonságosabb élet reményében. A Unity // 1956 videómapping installációt a Kiégő Izzók csapata készíti a Balassi Intézet ? New York-i Magyar Kulturális Központtal közösen a Manhattan Bridge pillérénél 2016. október 21-től 23-ig. A mű feleleveníti az 1950-es évek Magyarországát, mindazt, ami a forradalomhoz vezetett.

 

Balassi Intézet ? Párizsi Magyar Intézet

A Balassi Intézet ? Párizsi Magyar Intézetben A forradalom képekben címmel nyílt kiállítás 2016. október 20-án. A Magyar Fotográfiai Múzeum együttműködésében megtekinthetők Berendi Ferenc, Mario de Biasi, Erich Lessing, Ata Kando, Jean Marquis és Jean Pierre Pedrazzini munkái. A megrázó és mára már ikonikussá vált képeket korabeli dokumentumok és filmek egészítik ki.

 

Balassi Intézet ? Pekingi Magyar Intézet

A pekingi Magyar Nagykövetség és a Balassi Intézet ? Pekingi Magyar Intézet közös szervezésében 2016. október 21-én az intézetben digitális képkiállítást és filmvetítés szerveznek, valamint ünnepi fogadást rendeznek a helyi magyar közösségek részvételével.

 

Balassi Intézet ? Pozsonyi Magyar Intézet

Az 1956 ? A szabadságért és a függetlenségért című kiállítás 2016. október 18. és 30. között tekinthető meg a Balassi Intézet ? Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának kiállítótermében. A tárlatot október 20-án Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Marek Maďarič kulturális miniszter nyitották meg.

 

Balassi Intézet ? Magyar Kulturális Központ, Prága

A Magyarország Prágai Nagykövetsége és a Balassi Intézet ? Magyar Kulturális Központ, Prága közös szervezésében 2016. október 24-én a Muzsikás együttes és Fülei Balázs zongoraművész adnak ünnepi koncertet az Obecní důmban, Prága egyik legszebb koncerttermében.

 

Balassi Intézet ? Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ

A Balassi Intézet ? Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben 2016. október 21-én nyílik A szabadság fotósa címmel kiállítás Jean-Pierre Pedrazzini 1956-os fényképeiből. A fiatal francia fotós 1956-ban végigfényképezte a magyar forradalom napjait, mielőtt halálos lövést kapott volna. A kiállítást Nicolas Eybalin francia főkonzul és Berényi János főkonzul nyitják meg.

 

Balassi Intézet ? Szófiai Magyar Intézet

A Szegedi Kortárs Balett Rítus című produkcióját, valamint a forradalom 60. évfordulójára készített táncszvitjét mutatja be a Balassi Intézet ? Szófiai Magyar Intézet szervezésében a Szófiai Nemzeti Operaházban 2016. október 23-án. A táncszvit megeleveníti az ?56-os eseményeket, harcokat, és emléket állít a hősöknek. Az előadás előtt és alatt az Operaház előcsarnokában tekinthető meg az 1956 a szabadságért és a függetlenségért című tablókiállítás is.

 

Balassi Intézet ? Tallinni Magyar Intézet

A Balassi Intézet ? Tallinni Magyar Intézet szervezésében 2016. október 20-án nyílt a BUDAPEST ?56 című történelmi kiállítás a Tallinni Okkupációk Múzeumában az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc történetéről. A kiállítás emléket állít 1956 hőseinek, valamint megemlékezik azokról a hajdani észt fiatalokról is, akik a tartui Eesti Noorte Malev (Észt Fiatalok Serege) tagjaiként röplapokon álltak ki a magyar forradalom mellett, és szenvedtek emiatt szibériai büntetőtáborban.

 

Balassi Intézet ? Magyar Kulturális Intézet, Varsó

Világpremierként mutatják be 2016. október 21-én a Nemzeti Színház Tóth Ilonka című előadását Vidnyánszky Attila rendezésében a varsói Teatr Polskiban. A varsói előadást a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretén belül rendezik meg a Balassi Intézet ? Varsói Magyar Intézet közreműködésével. A Nemzeti Színház varsói vendégjátéka az ünnepi év kiemelt eseménye, melynek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Piotr Gliński lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter a védnöke. A darab magyarországi ősbemutatója 2016. október 25-én lesz. A Nemzeti Színház előadásán túl még számos lengyelországi városban tartanak megemlékezéseket az 1956-os magyarországi eseményekről.

 

Balassi Intézet ? Zágrábi Magyar Intézet

A Balassi Intézet ? Zágrábi Magyar Intézetben 2016. október 25-én A magyar szabadság éve ? az 1956-os forradalom emlékére címmel a Pannon Filharmonikusok adnak emlékkoncertet a Vatroslav Lisinski Koncertteremben, a város legrangosabb hangversenyhelyszínén. Majd 2016. október 26-án Sólyom András 56 villanás című filmjét vetítik le az intézetben, ahol a személyesen megjelenő rendezővel Sokcsevits Dénes igazgató beszélget.