fbpx

Világszínvonalú művészektől tanulnak a Snétberger MasterClass diákjai

Nemzetközileg elismert hazai és külföldi előadók, David Friedman, Farkas Róbert és Balázs Ádám tartanak workshopokat a Snétberger MasterClass Program diákjai számára – közölte a Nemzeti Tehetség Program kedden.

A tavaly útjára indult Snétberger MasterClass Program célja, hogy szakmai fejlődésükben további támogatást nyújtson azoknak a diákoknak, akik már sikeresen elvégezték az alapprogramot. Az emelt szintű képzés, amely a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Nemzeti Tehetség Központ és a Snétberger Alapítvány szervezésében valósul meg, a zenei kompetenciák továbbfejlesztése mellett az előadóművészettel kapcsolatos személyes és kommunikációs készségek fejlesztésére, valamint a zeneipari ismeretek bővítésére is fókuszál.

Az előadók között van David Friedman amerikai zeneszerző, jazzoktató, marimbista és vibrafonos, akit a vibrafon hangszer történetének egyik legnagyobb hatású zenészeként tartanak számon. Olyan különböző zenei személyiségekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Luciano Berio, Bobby McFerrin, Wayne Shorter és Yoko Ono. A berlini Művészeti Egyetem jazzprogramjának alapítója Európában, Észak-Amerikában és Japánban tart mesterkurzusokat, március elején pedig a budapesti Snétberger Stúdióban tanulhattak tőle a diákok. Az egynapos workshop részeként az improvizáció fortélyairól oktatta a MasterClass-hallgatókat.

A Snétberger Program kamarazenekarának szintén március elején a nemzetközileg elismert magyar karmester, Farkas Róbert tartott workshopot. A művész 2021 októberétől a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere, pályafutása során több hazai és külföldi zenekarral működött együtt, egyebek mellett a  Berliner Symphonikerrel, a Luzern Festivalstringsel és a Philharmonisches Kammerorchester Wernigerode-val.

Az összegzés felidézi, hogy a fiatalok a workshop mellett a világ tíz legjobb zenekara között számontartott Budapesti Fesztiválzenekar egyik próbájára is ellátogathattak, ahol megtapasztalhatták, hogyan is működik az innovatív koncertjeiről világszerte híres zenekar.

A Snétberger MasterClass fontos eleme, hogy bemutassa a diákoknak a zeneipar különböző területeit, ezért március végén Felsőörsön Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm zeneszerzője ad betekintést szakmájába. A magyarországi filmzeneszerzés egyik elismert alakja Amerikában kezdte pályafutását, ahol nagy szakmai tapasztalatra tett szert olyan vállalatoknál, mint például az HBO. Nevéhez több film és televíziós műsor zenéje köthető, például az Oscar-jelölt Testről és lélekről című film zenéje is.

Nyitókép forrása: a program honlapja

A rovat további cikkei