Idén július 12. és 15. között rendezik az egyik legnépszerűbb nyári, szabadtéri zenei rendezvény-sorozatot, a VeszprémFestet. Az idén 14 éves fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is kivételesen színes zenei kínálattal várja vendéit. Minderről a szervező és az esemény kiemelt partnerei május 30-án egy sajtótájékoztató keretében beszéltek. A sajtóeseményen jelen volt Dr. Bentzik Réka, az MVM Zrt. ? a VeszprémFest mellett immár negyedik éve főtámogatóként álló cégcsoport ? kommunikációs és külügyi kapcsolatok igazgatója, Porga Gyula, Veszprém város polgármestere, Lobenwein Norbert, a Mol Nagyon Balaton rendezvénysorozat főszervezője valamint Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója. A tájékoztatón Pátkai Rozina, a Rozé, Rizling és Jazz Napok egyik idei fellépője énekelt.

 

Az idén 14. évébe lépett fesztivál az Érseki Palota rekonstrukciója miatt új szabadtéri helyszínre költözik. A fesztivál 4 napon át várja vendégeit Veszprém egyik legszebb helyén, a História Kertben. A Szentháromság tér barokk, szakrális hangulata után a fesztivál új helyszíne is Veszprém történelmi, egyházi gyökereihez kötődik: az egykori érseki pihenőkert, mai nevén História Kert a várhegy alján, annak keleti oldalán, a Séd patak partján terül el. A festői szépségű park északi oldalát az egykori pihenő felújított patinás épülete, nyugati oldalát a vár horizontra rajzolódó kontúrjai, míg délről a belváros, az Óváros tér barokk épületeinek látványa határolja. Itt, ezen a helyen állítják fel a szervezők a rendezvény nagyszínpadát és 2-3000 fős nézőtérét. A nagyszínpad produkciói mellett természetesen idén is számíthatunk a már hagyományosnak mondható ? 7 éves múltra visszatekintő - Rozé, Rizling és Jazz Napokra is. A nagyszínpad 2017-es fellépői: Richard Bona & Mandekan Cubano, Heather Small ? az M People hangja, Tom Jones, és Prince egykori kísérőzenekar, a The New Power Generation.

 

A VeszprémFest nyitónapján, július 12-én Richard Bona lép fel Mandekan Cubano formációjával. Bona könnyed énekhangja, lehengerlő basszusgitározó tehetsége, egyedülálló dal- és zeneszerzői hozzáértése azon kevés afrikai művészek közé emelte őt, akik kulturális határokon átívelő nemzetközi hírnévre tettek szert. Számos díjjal, előadással és sokéves szaktudással a háta mögött, ma generációjának egyik legkiválóbb és legkeresettebb zenésze. Hangzásvilágának újradefiniálását folytatva jelentette meg Afro-Kubai projektjének, a Mandekan Cubano-nak új albumát, a Heritage-t 2016 júniusában, a koncert gerincét ez az album adja. Bona egyébként visszatérő előadója a VeszprémFestnek: 2005-ben quintetjével, 2008-ban pedig a kongói Lokua Kanzával és a Martinique-ról származó énekes, zeneszerző Gerard Totoval közösen léptek színpadra Veszprémben.

 

Másnap, július 13-án Heather Small, az M People együttes énekese ad koncertet. A 90-es évek angol pop dívája hatalmas sikerei, slágerei ellenére nem járt még Magyarországon. Small 11 millió eladott lemezzel, 2 Brit Awards és a Mercury Music Prize díjjal és számtalan világturnéval a háta mögött korunk egyik legsikeresebb angol női művésze. Az M People együttes tagjaként ? mialatt világszerte komoly sikereket értek el olyan slágerekkel, mint a ?Moving On Up?, ?One Night In Heaven? és a ?Search For The Hero?, illetve albumaikkal, mint a Northern Soul, az Elegant Slumming, a Bizarre Fruit és a Fresco ? Heather a ?90-es évek egyik meghatározó hangjává vált. Azóta is rendszeresen koncertezik, 2010-ben Anastacia és Lulu mellett tagja lett az óriási sikerű ?Here Comes the Girls? projektnek, szóló albuma, a Proud címadó dala pedig szinte nemzeti himnusszá vált Angliában. Koncertjén igazi táncos fesztiválhangulatra számíthatunk!

 

Július 14-én egy élő legenda, Tom Jones énekel ? a várható nagy érdeklődésre tekintettel ? a Veszprém Arénában. Ő azon kevés zenei előadók egyike, akik a modern popzene hajnalán kezdték meg a pályájukat, és a mai napig fontos lemezekkel és fellépésekkel folytatják pályafutásukat. Magával ragadó előadása zenei korszakokon és műfajokon ível át, nincs tekintettel a társadalmi különbségekre, fiataloknak és időseknek, férfiaknak és nőknek, a mainstream és a rétegzene rajongóinak egyaránt szól. Amellett, hogy népszerűsége előadóművészként és lemezkészítő művészként öt évtizede töretlen, 76 évesen legutóbbi Long Lost Suitcase, Spirit In The Room és Praise & Blame című albumjairól életpályája eddigi legjobb kritikáit zsebelhette be.

 

Végül a zárónapon, július 15-én Prince hajdani zenekara, a The New Power Generation (The NPG) lép fel a ?Celebrating Prince? turné keretében, szintén a Veszprém Arénában. A The New Power Generation 1990 és 2013 között volt a legendás művész, Prince kísérő zenekara. A Prince-szel közösen eltöltött több mint két évtizeddel a hátuk mögött az együttes kétségkívül az egyik legsikeresebb kísérő banda a világon. A 2016. októberi minnesotai ?Official Prince Tribute Concert? sikerére alapozva határozták el, hogy újra összeállnak, és a ?Celebrating Prince? koncertsorozattal ünnepelik a művészt és zenéjét. Az NPG tagjai szinte az eredeti felállásban, Prince zenei-baráti köréből érkező vendég énekesekkel érkeznek ? a londoni Hyde Park, a holland Noth Sea Jazz és a Lisszaboni Super Bock Super Rock fesztivál után ? Veszprémbe. A koncerten legnagyobb slágereiket adják elő, nem hiányzik majd a listáról a Let's Go Crazy, Kiss, U Got the Look, Nothing Compares To You, Sexy MF, Diamonds & Pearls, Get Off, Cream, Purple Rain stb. A VeszprémFest szervezői ezzel a koncerttel tisztelegnek Prince zsenialitása előtt.

 

Rozé, Rizling és Jazz Napok

A már hagyományosnak mondható, 7. évébe lépő ?minifesztivál? ? a tavalyi évhez hasonlóan ? kibővített területen jelentkezik az Óváros téren, ahol a naponta 3 ingyenes jazz, illetve jazz-ihlette koncert mellett a balatoni régió borászatai, valamint a kézműves gasztronómia képviselői gondoskodnak az élményről ? július 8. és 17. között. A zenei kínálat 2017-ben is sokoldalú és színes, a fellépők között megtalálható Kökény Attila, Szőke Nikoletta, Pátkai Rozina, Malek Andrea, Zséda, a Tátrai Trend és Koós-Hutás Áron is ? hogy csak néhányat említsünk.