A hetvenes években Laurie Anderson hegedűs performerként járta Manhattan klubjait és utcáit, a szélesebb közönség a nyolcvanas évek elején ismerte meg, és nagyon hamar kulturális ikonná vált azzal, ahogy áttörte a műfaji korlátokat. Munkásságába belefért a közös munka Peter Gabriellel, Jean Michel Jarre-ral, vagy néhai férjével Lou Reeddel, míg albumai az élő- és elektronikus zene, a képző- és videóművészet, a tánc és a történetmesélés egyesítésével születtek meg. A Müpába a The Language of the Future című anyagával érkezik, ami Laurie legújabb dalait és történeteit tartalmazza. Ahogy tőle megszokhattuk, most is aktuálpolitikai történésekre fókuszál, ezúttal a tavalyi lehallgatási botrányra reflektál az aggodalom és a finom irónia hangján.

mupacostello

Németország egyik legkelendőbb kulturális márkája, Jonas Kaufmann napjaink egyik legjobb és legnépszerűbb énekese, akiért versengenek a világ patinás operaházai. A milánói Scala és a New York-i Metropolitan, a londoni és a párizsi, a bécsi és a müncheni operaház között ingázik, áriaalbumai rendre a bestsellerek közé kerültek az utóbbi években, de nagy focirajongóként a német himnuszt is énekelte már futballpályán. Magyarországon október 7-én először lép fel egész estés műsorral, a Művészetek Palotájába ritkán hallható, különleges atmoszférájú, a romantikus dalirodalom legszebb ciklusaiból válogató dalestjével érkezik.

Stílusokon átívelő zenei tehetségével és irodalmi igényű szövegeivel írta be magát a zenetörténetbe Elvis Costello, aki hatvanadik születésnapját egy szólóturnéval ünnepli, melynek keretében ? negyvenéves pályafutása során először ? végre hazánkban is fellép. Provokatív szellemisége és debütáló albuma az angol punkrock-mozgalomhoz kötötte, de a pub rock, a ska, a country, a pop, a soul, a jazz és a hip-hop területén is jelentőset alkotott. Eddig több mint harminc albuma látott napvilágot, és közben olyan csillagokkal társult, mint Paul McCartney, Bill Frisell, Burt Bacharach és a The Roots. Egyik legismertebb slágere a She, a Sztárom a párom című film betétdala. Retrospektív műsorában életművéből válogat a korai slágerektől egészen a 2014-ben írt The Last Year Of My Youth-ig, amelynek címe ? Fiatalságom utolsó éve ? egyben a turné szlogenjévé is lett.

mupakaufmann

Jegyeket mindhárom koncertre a Müpa+ hűségprogram arany- vagy platinakártyával rendelkező tagjai már július 8-tól vásárolhatnak. A jegyértékesítés mindenki számára július 9-én délután indul a Müpa honlapján és jegypénztáraiban.

A Müpa jubileumi évadában ? ahogy korábban hírül adtuk ? a világ legjelentősebb zenekarai és előadóművészei, többek között Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikusok, Sir John Eliot Gardiner és A Forradalom és Romantika Zenekara, Vladimir Jurowski és a Felvilágosodás Korának Zenekara, Helmuth Rilling, Philippe Herreweghe, a King?s Singers, a Take 6, Marianne Faithfull, Branford Marsalis és John Scofield, a Compagnia Finzi Pasca lépnek fel. A 10. évfordulón, 2015. március 14?15-én a Müpa kétnapos ünnepi rendezvénysorozatot tervez az intézmény első évtizedében fellépő, világhírű magyar művészek közreműködésével.