A Bartók Tavasz nagyon régi adósságot törleszt azzal, hogy születésének 140. évfordulójától kezdődően egy új, nagyszabású összművészeti fesztivál is Bartók Béla nevét viseli – hangsúlyozta a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója. Káel Csaba hozzátette: noha a Bartók Tavasz számtalan Bartók-művet tűz műsorára, nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, hanem Bartók szellemiségét jeleníti meg sok műfajban, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjaival.

„Fontos küldetésünknek tekintjük, hogy idén a digitális tér adta lehetőségekkel bölcsen élve minél szélesebb körben mutathassuk meg a világnak Magyarország szépségét, kulturális gazdagságát, ugyanakkor reménykedve gondolunk arra, hogy jövőre már személyesen is találkozhatunk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kedvéért országunkba látogató és a kultúrarajongó hazai közönséggel” – fogalmazott Káel Csaba.

A járványhelyzet rendhagyó megoldásokat kíván, a fesztivál ezért az online térben debütál. A Müpa már számos tapasztalatot szerzett streaming koncertekkel, és a szervezők most is azt szeretnék, hogy a művészek a járvány idején is biztonságban legyenek, mégis eljuthassanak a közönséghez. Az online forma különleges lehetőségeket is kínál, hiszen a Bartók Tavasz produkciói így a világon bárhol élvezhetők lesznek.

Fotó: Valuska Gábor

Ráadásul a nemzetközi sztárok a saját városukból fognak koncertet adni: Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra a Royal Albert Hall színpadáról, Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir az oxfordi Sheldonian Theatre koncertterméből, míg René Jacobs és a Kammerorchester Basel Svájcból, a Don Bosco Basel Paul Sacher hangversenyterméből köszönti a Bartók Tavasz nézőit a képernyők előtt, Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala pedig Olaszországba repíti a közönséget.

Vaszilij Petrenko, fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Magyarországon élő közvetítés formájában valósul meg az idén 95 éves Kurtág György egyetlen operájának hazai bemutatója. Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus egy különleges Mozart-esttel örvendezteti meg a közönséget, az ország három legnagyobb, évtizedes múlttal rendelkező balettegyüttese, a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes pedig szintén premierre készül.

Kurtág György, fotó: MTI, FBBVA / Agustin Iglesias

A Bartók Tavasz részben kimozdul majd az előadótermekből, hogy rendhagyó perspektívából mutassa meg a világnak a magyar fővárost. A budai Vár Savoyai-teraszán felállított színpadot a magyar zenei élet olyan hazai kiválóságai foglalják el, mint Charlie és a Bagossy Brothers Company.

Juronics Tamás koreográfus a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar április 2-i Bartók-estjéről beszélt, amely az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek nyitóelőadása, felidézve, hogy számtalan alkalommal dolgozta már fel Bartók Béla műveit, de a Concerto régóta váratott magára. A komponista világát Mojzes Dóra divattervező jelmezei segítenek megjeleníteni, a színpadon pedig Bartók alakja is feltűnik majd.

Szegedi Kortárs Balett, fotó: Lakatos János

A Bartók Tavaszon áll ismét színpadra az újraalakult Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a két frissen csatlakozott taggal, Jonian Ilias Kadesha görög hegedűművésszel és Vashti Mimosa Hunter angol csellistával kiegészülve Bartók valamennyi vonósnégyesét megszólaltatja. A hat Bartók-vonósnégyes két koncertre bontva, időrendi sorrendben csendül majd fel a kvartett előadásában.

Kokas Katalin, fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt

Bartók alakja és életműve meghatározó inspiráció volt Magyarország legnagyobb világzenei fesztiválja, az eddig ősszel megrendezett Budapest Ritmo elindításánál. A rendezvénysorozat ezért most a Bartók Tavaszhoz kapcsolódva jelentkezik április 11. és 13. között az Akvárium Klubból Bettika Quintet, a Dresch Vonós Quartet és az Odd ID, a Tárkány Művek, és a CimbaliBand koncertjeivel. 

Fotó: everengine

A 2021-es Bartók-évforduló kiváló alkalmat kínál az új eseménysorozat elindítására és arra, hogy megmutassák, az alkotóerő és a kreativitás felülkerekedik a világjárvány okozta nehézségeken. A céljuk az, hogy a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek a következő években fokozatosan országos eseménysorozattá váljon és még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a külföldről érkező turisták számára, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a világjárványt követően talpra állhasson, megerősödhessen a kulturális és turisztikai terület. 

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programja a www.bartoktavasz.hu weboldalon érhető el.

Nyitókép: Magyar Nemzeti Táncegyüttes, fotó: MTI/ Sóki Tamás