Világzenei kertmozi, félszáz művész, két jubileum és minden, ami a kortárs világzenéből a Kobuci Kert számára ma fontos – jön az V. Óbudai Világzenei Hét.

Június 27. és július 1. között ismét megrendezik a Világzenei Hetet Óbudán. A meghívott művészek névsora ezúttal is magáért beszél: régi ismerősökkel, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közreműködésével a műfaj öt napon át tartó ünnepe várja a világzene szerelmeseit.

A Kobuci hagyományaihoz híven felhangzanak a Balkán és a Kárpát-medence zenei tradícióinak legszebb vonulatai, de koncertfilmes kuriózumokkal és kiegészítő programokkal is készülnek. Kivételes muzsikusok segítségével teszik átélhetővé a világzene közösségteremtő erejét. A népzene és a világzene egymásrautaltságát reprezentatívan felmutató program a két műfaj köré épülő kortárs kultúra legjavából válogat.

Kedden este igazi kuriózumokkal, a Kobuci saját műhelyében készített koncertfilmekkel kezdődik a hét a Világzenei Kertmoziban. A Kalász Banda és Lukács Miklós (itt beszélgettünk vele) koncertjeit különleges körülmények között, művészfilmes eszközökkel rögzítették, a filmeket Hajdu Szabolcs rendezte.

Szerdán a Chalga karcos, Thököly-kurucos zenéje szólal meg – az együttes legutolsó lemezével előkelő helyet ért el a World Music Charts Europe zenei listáján. A kezdetektől fogva a Kert színpadán is játszó Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák műsora a népzenei kultúra és a rock’n’roll forradalom, egy-egy kalotaszegi hajnali és Hendrix között közvetít.

Balogh Kálmán neve a világszínvonalú, műfajokon és kultúrákon átívelő cimbalomjáték garanciája. Csütörtökön a Gipsy Cimbalom Banddel ez a szokatlanul virtuóz művész lesz a fesztivál vendége. Hogy a népzenei és a népzenei ihletésű műfajok a legszélesebb közönséget is képesek megszólítani, arra a Csík Zenekar 35 éves múltja és jelene a bizonyíték: a kezdetek óta szereplője és alakítója a Kert zenei kínálatának.

Pénteken a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbuválódott Zűrös Banda lép színpadra és velük együtt a magyar, szerb, macedón, bolgár, román hagyományok autentikus interpretációja. A Besh o Drom nagyszerű muzsikusaival olykor világhírű előadók társaságában – mint például Oscar Peterson, Al Di Meola, Keith Jairett, Marcus Miller – találkozhatunk, de a legutánozhatatlanabb hangulatban a közönség közelében érzi magát a zenekar – ahogy arról évek óta a Kert-koncertek is tanúskodnak.

Szombaton az Ephemere a jazz és a sanzon latinos világait idézi meg, amit a fiatal generációk merészebb zenéivel ötvöz. Este a dél-szerbiai Vladičin Hanból származó Boban Marković Orkestar, immár hagyományosan a fesztivál világsztár vendége lép színpadra. A 13 muzsikus rezes hangorkánja a világzenei kavalkád méltó záróakkordja.

További információ itt.

A nyitóképen a Csík Zenekar