Egy itthon eddig még nem alkalmazott formátumban készülő krimi, a Kaláka együttesről, a filmplakátjairól ismert Rényi Katalin képzőművészről szóló film, illetve két, magyar és cigány meséken alapuló animáció is készülhet a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) három tévéfilm és két animációs alkotás, valamint egy kisjátékfilm és egy dokumentumfilm gyártására szavazott meg támogatást.

Egész estés film készül a kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttesről. Az alkotásban a több mint fél évszázada muzsikáló együttes közösségteremtő erejét és a magyarság kulturális életében betöltött szerepét mutatják be az alkotók, Pigniczky Réka és Gellér-Varga Zsuzsanna. Gyártó: FilmProjekt Kft., NFI-támogatás: 60 millió forint.

Én könnyel festek címmel dokumentumfilm készül a Munkácsy Mihály-díjas festőművész és tervezőgrafikus Rényi Katalinról. A „lélek festőjének” művészi életútját bemutató filmet Baska Balázs rendezi. Gyártó: Sanzonfilm Kft., NFI-támogatás: 9,8 millió forint.

Brusznyainé Honti Ilona férjét 1958-ban igazságtalanul végezték ki Veszprém megye bosszúálló vezetőjének, Pap Jánosnak a közbenjárására. A huszonnyolc éves korában megözvegyült asszonyt ezt követően barátok, kollégák és rokonok segítették. Az ő történetét dolgozza fel Novák Tamás kisjátékfilmje, Az özvegy. Gyártó: Siriat Zrt., NFI-támogatás: 15,61 millió forint.

Egy gyógyszergyártó cég kifejleszti az okoseszközt, ami végleg legyőzheti a szenvedélybetegségeket. A tesztelés közben azonban végzetes tragédia történik, a tesztalany édesapja pedig a felelős nyomába indul. A Kontrollcsoport című alkotás a Magyarországon korábban még nem alkalmazott, innovatív, úgynevezett „screenlife” formátumban készül, vagyis a cselekmény a virtuális térben bontakozik ki. Rendezője a FOMO – Megosztod, és uralkodsz című film forgatókönyvét és az első Sziget-filmet, a Free Entry-t is jegyző Kerékgyártó Yvonne. Gyártó: Screenlife.hu Kft., NFI-támogatás: 150 millió forint.

Nagy Anikó Mária 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című tévéfilmje két fiatal történetét meséli el, akiket 1968-as találkozásukat és szerelembe esésüket követően a diktatúra titkosszolgálata elszakít egymástól. Miklós azonban nem felejt: vajon megtalálja 50 évvel később Alexandrát? Gyártó: Omega-Kreatív Bt., NFI-támogatás: 150 millió forint.

Nyolc epizódból álló folytatás készül a Cigánymesék című animációs sorozathoz Balajthy László és Tóth-Pócs Roland rendezésében. A 2014-ben debütált, nagy sikerű sorozat célja a cigányság színes meséinek, kultúrtörténeti és néprajzi hagyományainak bemutatása. Gyártó: Kecskemétfilm Kft., NFI-támogatás: 102,4 millió forint.

Lucaszék címmel animációs rövidfilmet rendez a díjnyertes Hortobágyi darumese és Ne bánts, Apa! című filmek alkotója, Lugosi István. A téli boszorkányűző népszokásra utaló címet viselő rövidfilm a magyar babonák világáról és a háború borzalmairól szól. Gyártó: Bal Filmkészítő Kft., NFI-támogatás: 19,5 millió forint.

Bővebben a döntésekről itt.

Nyitókép: Kaláka együttes