fbpx

Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Levéltár kiállítása

A hazánkat érintő koronavírus járvány miatt zárva tartó Magyar Nemzeti Levéltár a gazdagon illusztrált Kik vagyunk? – Magyarországi nemzetiségek című digitális kiállítással várja az otthon maradókat.

A tárlat különlegessége, hogy nem csupán a kiállítótermet járhatják be az érdeklődők, hanem a Budai Várat és a levéltár historizáló stílusban épült palotáját is megnézhetik madártávlatból.

A magyar történelem alakulásának mindig szerves részét képezte a kulturális sokszínűség. A Kárpát-medencében a magyarok folyamatosan kapcsolatban álltak más nemzetiségekkel és nemzetekkel. Közös múltunknak voltak felemelő és tragikus pillanatai is, azonban az etnikumok szerepe Magyarország fejlődésében tagadhatatlan.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának új, digitális kiállítása az együttélés dokumentumaiból válogat. A tárlókban kiállított eredeti oklevelek, iratok, tárgyak Magyarország nemzetiségeinek történetét beszélik el. A kiállítási kijelzőkre kattintva 12 rövidfilm mutatja be az itt élő bolgárok, görögök, horvátok, németek, románok, romák, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, illetve mára eltűnt etnikumok képviselőinek sorsát a középkori Magyar Királyságtól napjainkig. Az etnikai térképek az évszázadok során bekövetkezett változásokat folyamatukban mutatják be. Ezzel segítséget nyújtanak hazánk örökké változó nemzetiségi összetételének megértéséhez, illetve kitűnő vizuális segédletként használhatók az oktatásban.

A Magyar Nemzeti Levéltár digitális kiállításának célja, hogy a nemzet kulturális örökségét láthatóvá és elérhetővé tegye mindenki számára.

A kiállítás magyarul és angolul is megtekinthető ezen a linken.

Nyitókép: Hunyadi János kormányzó magyar nemességadományozó oklevele a firenzei származású olasz Odoardo Manininek

A rovat további cikkei