A világ első komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok producerei – Peller Mariann és Vadász Dániel – szerették volna a klasszikus zenét minél több emberhez eljuttatni, így a műsor célja nem csupán a tehetséges gyerekek felfedezése volt, hanem az is, hogy ennek a műfajnak a szépségét szélesebb rétegekkel is megismertessék.

A Virtuózokban megismert tehetséges gyerekeknek hála, a kezdeményezés gyakorlatilag mozgalmat teremtett, amely túlnőtt a zenei élet területén, és amelynek legújabb állomását a Várkert Bazárral való együttműködés jelenti. Ennek részleteit Peller Mariann producer, L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Gyutai Csaba, a Várgondnokság ügyvezető igazgatója, valamint Batta András, a Kis Virtuózok Alapítvány kuratóriumi tagja ismertette a május 5-i sajtótájékoztatón.

virtuozokvarkert1

A Várbazárban a Virtuózok koncertjeire egy legmodernebb technikával felszerelt helyszínen kerülhet sor, az épület ugyanakkor komoly múltat és értéket is képvisel. Nem véletlen, hogy a sorozat a Klasszikusok találkozása címet kapta. A koncerteken kívül a Várkert Bazár ad majd otthont a próbáknak, a workshopoknak és a szakmai programoknak is.

A hamarosan induló koncertsorozat célja, hogy a tehetségkutatóban felfedezett gyerekek sokoldalúságát még közelebb hozza a nézőkhöz. A koncerteken a klasszikus zene, az értékes, minőségi crossover műfajok együttműködését is bemutatják majd, méghozzá olyan népszerű hazai és nemzetközi sztárokkal való együtt zenélésben, akik a műsor vendégei voltak, vagy lesznek a második szériában. Az első koncertre június 7-én kerül sor a Virtuózok gálahangversenyével.

virtuozokvarkert2

A zenei programokon túl egy különleges, interaktív kiállításnak is otthont ad a Várkert Bazár Déli Palotája, ahol a klasszikus zene régi és új rajongóinak a dallamok sokszínűségét és a zene egységes nyelvét szeretnék bemutatni. Az idelátogatók közelebbről megismerhetik az első széria összes fontos szereplőjét, illetve a hangszereket is. Lehetőségük lesz belekóstolni az egyes hangszerek világába, sőt, ki is próbálhatják azokat. Próbát tehetnek a zeneszerzéssel, a hangszeren játszók pedig megtapasztalhatják, hogy milyen egy nagyzenekarral szólistaként együttműködni. Az augusztus végén nyíló kiállítás a tévéműsor készítésének kulisszatitkaiba is bepillantást enged majd.

Fotó: Csákvári Zsigmond