Visky András író, drámaíró, Oláh Gyárfás szobrászművész, divattervező és Imre Éva színésznő kapja idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat – közölte vasárnap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az RMDSZ 11. alkalommal adja át a legrangosabb erdélyi magyar díjat, ettől az évtől kezdve a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.

Az irodalom kategóriában kitüntetett Visky András író, drámaíró, dramaturg, költő elsősorban új regénye, a Kitelepítés miatt kapja a díjat.

„Nem tudok olyan kortárs erdélyi regényről, amely az utóbbi néhány évben egyszerre ennyi olvasót szólított volna meg ilyen rövid idő alatt” – mondta laudációjában Mărcutiu-Rácz Dóra. Visky András új regénye „úgy beszél az erdélyi történelem legborúsabb eseményeiről, hogy nem hagy minket magunkra a sötéttel” – tette hozzá.

Oláh Gyárfás szobrászművészt, divattervezőt összművészként jellemzik, aki számára egyaránt fontos a divattervezés, a lakberendezés és a szobrászat. „Közös jegyeik a pontos kidolgozás, az átértelmezett hagyományőrzés és a minimalizmus” – mondta róla Szabó Tekla.

Az előadóművészet kategóriában kitüntetett Imre Éva színésznőnek az „elementáris művészi hatású szerepalkotásait” emelik ki. „Magától értetődően könnyed, észbontóan vonzó, kortársian személyes, éterien elérhetetlen és félelmetesen, erősen szilárd tud lenni!” – jellemezte őt Bartha Katalin Ágnes.

A nyitóképen Visky András.