fbpx

Valaki visszacsempészte Darwin eltűnt naplóit a Cambridge-i Egyetem könyvtárába

A handout image released by the University of Cambridge Library on April 5, 2022, shows the returned lost notebooks of British scientist Charles Darwin. - Two of Charles Darwin's notebooks containing his pioneering ideas on evolution and his famous "Tree of Life" sketch have been returned anonymously after going missing for 21 years, Cambridge University Library said on Tuesday. The prized documents were left on the floor in a public area of the British university's library in a pink gift bag, with a typed note wishing a Happy Easter to the librarian. (Photo by Stuart Roberts / University of Cambridge / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SUART ROBERTS / UNIVERSITY OF CAMBRIDGE LIBRARY " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Valaki visszacsempészte Charles Darwin eltűnt naplóit a Cambridge-i Egyetem könyvtárába: a két könyvecskét, amelyeknek 22 éve kelt lába, a könyvtár padlóján egy rózsaszín ajándéktáskában hagyta ott egy ismeretlen. A kisméretű, bőrkötésű füzetek értéke sok millió fontra rúg.

Ezek egyikében szerepel az evolúcióelméletet felállító Darwin híres életfarajza is.

A BBC 15 hónapja adott hírt arról, hogy a naplók eltűntek, és a könyvtár világszerte felhívásban kérte, hogy jelentkezzen, aki tudja, hol lehetnek. Az egyetem könyvtárosa, Jessica Gardner elmondta: a naplók most már biztonságban vannak, nem sérültek meg, az állapotuk jó. A naplókat eredeti kék dobozukban szolgáltatta vissza az ismeretlen,

és a rózsaszín ajándéktáskába egy barna borítékba csúsztatott, nyomtatott üzenetet is tett, amelyen ez olvasható: „Könyvtáros, boldog húsvétot, X.”

Az ajándéktáskát március 9-én a könyvtár nyilvános részén, Gardner irodája előtt találták meg, ahol nincs biztonsági kamera. A kéziratos naplókat utoljára 2000 novemberében látták, amikor belső kérésre elvitték őket a könyvtárból egy fotózásra. Csak két hónappal később, a rutinellenőrzéskor derült ki, hogy a naplók eltűntek. Először arra gondoltak, hogy rossz helyre tették vissza őket a mintegy tízmillió könyvet, térképet és kéziratot tartalmazó könyvtárban.

De felkutatásuk sikertelen volt, és Gardner végül 2020-ban arra a megállapításra jutott, hogy feltehetően ellopták az értékes kéziratokat, ezért értesítette a rendőrséget és az Interpolt. A megkerült naplókat megvizsgáló szakértők szerint nem hamisítványok, és épségben kerültek vissza a könyvtárba.

A Darwin-naplókat jelenleg a könyvtár biztonsági raktárában őrzik, de júliusban kiállítják majd egy Darwin-kiállításon. Sem az egyetem, sem a rendőrség nem tudta még megállapítani, hogy ki vitte el a naplókat és ki csempészte vissza őket a könyvtárba, a vizsgálat ezért tovább folytatódik. A hatóságok továbbra is várják azok jelentkezését, akik segíteni tudnák a nyomozást.

Fotók: University of Cambridge/AFP/Stuart Roberts

A rovat további cikkei