A gyászoló lányt ábrázoló festmény a párizsi Bataclan koncertteremben öt évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás áldozatainak állít emléket.

A képet, amelyet 2018-ban a koncertterem egyik oldalsó vészkijáratára festett a névtelenségbe burkolózó, világhírű brit alkotó, június elején találták meg egy közép-olaszországi tanya pajtájában.

A Gate of Banksy című alkotást ideiglenesen a római Farnese-palotában állítják ki. Az épület ad otthont az olaszországi francia nagykövetségnek. A festmény hazaszállításának időpontjáról és körülményeiről egyelőre nem közöltek részleteket.

Tavaly januárban, akkori jelentések szerint „kapucnis, sarokcsiszolóval felfegyverkezett emberek” lopták el a képet, amelyet egy teherautón szállítottak el. Idén június végén több embert is őrizetbe vettek Franciaországban az üggyel kapcsolatban.

A világ egyik leghíresebb utcai művészének, Banksynek az alkotásai a művészeti aukciókon óriási összegekért kelnek el. A graffitiművész kilétét szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Művei nagyvárosok közterein, utcáin, falain, kapuin jelennek meg, jellegzetes stílusát könnyen fel lehet ismerni.