fbpx

Visszakerült Németországba egy 102 éve ellopott festmény

Visszakerült Helsinkiből Németországba egy 102 éve ellopott festmény. A finn küldöttség szombaton a műkincscsempészet egy különleges fejezetét zárta le Neubrandenburgban, amikor átadta a város gyűjteményének az 1919-ben ellopott 17. századi festményt, Philipp Peter Roos (1655–1706) barokk művész Tájkép pásztorral és nyájjal című alkotását. Helsinki legnagyobb magánműgyűjteménye, az Amos Rex igazgatója, Kai Kartio nyújtotta át az olajképet az északkelet-németországi múzeumnak.

A képet a finn gyűjtemény eredetkutatása során fedezték fel, ilyenkor szakértők ellenőrzik a tárgyak eredetét. Amikor a finn gyűjtő, Amos Anderson (1878–1961) egy régiségkereskedőtől megvásárolta a festményt, nem tudhatta, hogy lopott művet vesz – mondta az ünnepélyes leleplezésen Kartio.

Anderson Németországban tanult, később lapkiadó és műgyűjtő lett. A mecklenburgi tartomány legnagyobb gyűjteményének, a neubrandenburginak 1945 után teljesen nyoma veszett, a Helsinkiben felbukkant olajfestmény az első, amelyik a történelmi gyűjteményből visszatért a városba. A képet 1919-ben egy létrával végrehajtott betöréskor vitték el 16 másik festménnyel együtt. A kutatás kiderítette, hogy a finn Anderson 1926-ban vásárolta meg.

Az üzletember gyűjteménye képezte az alapját az 1965-ben alapított, ma legnagyobb finn magán művészeti múzeumnak, az Amos Rexnek. A neubrandenburgi kollekciónak 1890-ben több mint 10 ezer műtárgya volt, 1945-ben az összeset összepakolták és elvitték. A város 1945 április 30-a éjjelén leégett. Miután a leltárjegyzékeket megtalálták, a gyűjteményt jelentették az elveszett kulturális javak német központjának (Deutsches Zentrum Kulturgutverluste, DZK), így kerültek az ellopott festmények a központ keresési listájára.

A Roos-festmény hátoldalán találtak egy 1890-ből származó leltári számot, ez vezetett el végül a neubrandenburgi gyűjteményhez.

Nyitókép: Philipp Peter Roos: Berger et moutons (Musée de Narbonne). Forrás: Wikipédia

A rovat további cikkei