paulovicslaszlo_borito_600x379.png
Paulovics László: Az emlékezés hídja. Kántor Lajosnak, 2018Fotó: emuk.ro

?Paulovics László festőművész, grafikusművész, színházi díszlet- és látványtervező 1937-ben született a partiumi Szatmárnémetiben. A művész 1985-ben emigrált a Német Szövetségi Köztársaságba, ahol több mint húsz éven keresztül élt és dolgozott, 1997 óta pedig Szentendrén dolgozik saját műtermében? ? olvashatók a kurátor szavai az Erdélyi Művészeti Központ oldalán.

?Paulovics László sepsiszentgyörgyi tárlatán jól megférnek egymás mellett az expresszív gesztusok sokaságából formált szenvedélyes képek, a figurális kompozíciók, a csendesebb, lírai festői elmélyülések, a portrék, a tusrajzok és a fametszetek? ? idézi tovább a portál Szepes Hédit. ?Munkáiban egy individuális szűrőn keresztül teremti meg a hagyományokat. Előszeretettel játszik a figuráció és az absztrakció közötti vékony határral vagy éppen a kettő közötti organikus átmenettel? ? mondja a művészettörténész.


paulovicslaszlo_01_600x486.png
Paulovics László festménye, 2007, SzentendreFotó: emuk.ro

?Paulovics László műveinek egyik éltetője a belőlük kisugárzó hit ereje? ? teszi hozzá. ?Nem valamely hagyomány által rögzített vizualitásról van szó, bár több alkalommal a katolikus megváltás ikonográfiai elemei rejtőzködnek grafikáin. (?) Úgy érzem, hogy ösztönösen törekszik arra, hogy a figurákkal, a motívumokkal, a formával, a színnel való birkózás során létrejöjjön a végesnek a végtelennel való összekapcsolódása. Nem illusztrál, leképez, leír, hanem megjelenít? ? emeli ki Szepes Hédi.

?Egy művésznek nem lehet más szerepe, lehetősége, minthogy saját érzéseit, mondandóját alkotásaiban kínálja fel nekünk. Paulovics László ezt teszi. És mi megköszönve, elfogadjuk tőle? ? összegez a kurátor.

 

?Alapítása óta ez a hetvenedik kiállítása az Erdélyi Művészeti Központnak? ? idézte Antal Árpád Andrásnak, Sepsiszentgyörgy polgármesterének a kiállítás július 24-ei megnyitóján elhangzott szavait a 3szek.ro.


18_paulovics_laszlo_emuk_sepsiszentgyorgy_2018_600x399.png
Szepes Hédi kurátor és Németh ZsoltFotó: www.sepsiszentgyorgy.info/Toró Attila

A MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője, Tardy-Molnár Anna beszédében elmondta: úgy jönnek a városba, mint távoli kedves rokonhoz, és ajándékba a termés legjavát hozzák el ? ezért esett választásuk Paulovics Lászlóra ? idézte az oldal az ügyvezetőt. A Székely Hírmondó tudósítása szerint az ügyvezető az együttműködés fontosságát emelte ki beszédében, és mint megjegyezte: minden alkalommal szeretettel és gonddal válogatják össze az elhozandó kiállítást.

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke reményét fejezte ki, hogy a MANK Nonprofit Kft. katalizátora lesz a magyarországi és az erdélyi magyar művészet összenövésének.


17_paulovics_laszlo_emuk_sepsiszentgyorgy_2018_600x399.png
Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetőjeFotó: www.sepsiszentgyorgy.info/Toró Attila

A kiállítás az erdélyi Tusnádfürdőn jelenleg is zajló 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében, a MANK Nonprofit Kft. szervezésében nyílt meg; a művésznek korábban Kolozsvárott és a Pesti Vigadóban volt látható hasonló gyűjteményes tárlata.

A kiállítás augusztus 24-ig tekinthető meg.
Forrás: Erdélyi Művészeti Központ, 3szek.ro, Székely Hírmondó
Fotók: emuk.ro, www.sepsiszentgyorgy.info/Toró Attila