fbpx

Visszatér a Textúra a megújult Szépművészeti Múzeumba

2019-ben is folytatódik az összművészeti előadássorozat, mely két év után visszatér a megújult Szépművészeti Múzeum tereibe.

Az alapötlet – képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben s időben – változatlan: kortárs magyar szerzőket kértek fel, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, öt esti előadás alkalmával.

Az elmúlt évek Magyar Nemzeti Galériában bemutatott, kifejezetten magyar képzőművészetre fókuszált estjeit felváltják a nemzetközi alkotásokat is középpontba helyező, antik és régi korok műtárgyaira alkotott írások előadásai.

Kortárs íróknak inspirációs forrásul a legismertebb a múzeum legismertebb műtárgyai közül ajánlottak hét alkotást, hogy azok kortárs és friss, akár provokatív megközelítésben, új értelmezést nyerjenek. A művek – mind időben, mind térben – végigvezetnek a Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményein.

A szervezők reményei szerint a képzőművészeti alkotások irodalmi/színházi parafrázisai újra ráirányítják a figyelmet a klasszikus művekre, hangsúlyozva fontosságukat és megmutatva, milyen új jelentést hordoznak a 21. század hazai közönsége számára.

A 2019-es Textúra rendezője Valló Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Radnóti Színház főrendezője.

Az első alkalomra november 5-én kerül sor.
Bővebb információ ezen a linken olvasható.

A rovat további cikkei