Több mint huszonöt év után hagyták el a Savaria Múzeumot a jáki templom több száz kilós apostolszobrai, hogy ideiglenesen visszatérjenek eredeti helyükre. A szobrok előéletéről Csapláros Andreát, a szombathelyi múzeum igazgatóját kérdeztük.

1.JPG
A jáki apostolok

Az 1200-as évek elején épült jáki templom szobrai számos viszontagságot megéltek, mire a szombathelyi Savaria Múzeumba kerültek. A Krisztust, a 12 apostolt, úgynevezett Trónoló Madonnát és Sámsont ábrázoló szoborgaléria részei már a 19. század elején hiányosan álltak, a népemlékezet szerint a török pusztításnak köszönhetően. Az időjárási körülmények csak tovább rontottak állapotukon, a savas esők és a mínusz fokokban a szobrokba fagyó víz miatt elengedhetetlenné vált, hogy lekerüljenek a homlokzatról – magyarázta Csapláros Andrea.

Az Országos Műemléki Felügyelőség és az Országos Műemlékvédelmi Hivatal segítségével ez meg is történt 1992 őszén és 1993 tavaszán. Míg a restaurálás zajlott, másolatokkal helyettesítették őket. A restaurált eredetiket 1996 decembere és 1997 márciusa között Budapesten, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal aulájában állították ki – ismertette a műalkotások viszontagságoktól nem mentes történetét  Csapláros Andrea.

9.JPG
A szállítás megszervezése nem volt egyszerű

A szobrokat 1997 áprilisában fogadta be a Savaria Múzeum Kisfaludy utcában lévő főépülete. A díszterem adott helyet a kiállításnak, amelyen az apostolok levételéről, az állagmegóvásról, a restaurálás folyamatáról, illetve a korábbi jáki ásatásokról is olvashattak információkat a látogatók.  2014-ben azonban letakarták a jáki apostolokat, a szobrok ugyanis nem illettek az „Adria-életérzéshez”, azaz a tengeri élővilágot és víz alatti leleteket bemutató kiállítás tematikájához. Két évvel később, egy vadászati kiállítás miatt már gipszkartonnal is lefedték őket, ez viszont inkább a megóvásuk érdekében történt. Néhány napja, április 12-én hosszú évek után újra útnak indult a 15 szobor, ám ez alkalommal azért, hogy visszakerüljenek eredeti helyükre.

A szállítás megszervezése azonban korántsem volt egyszerű, árulta el Csapláros Andrea. A szobrok önmagukban is több száz kilósak, a tárolásukra épített talapzat pedig darabonként egy tonnát nyom, így külön állványzatot kellett felszerelni az elvitel előkészítéséhez, ráadásul a múzeum talapzatának megóvása érdekében még egy faszerkezetet is fel kellett építeni. Mindezek után a 15 szobor végül két turnusban indult útnak Jákra.  

A múzeumigazgató a szobrok és korábbi projektek kapcsán is kiemelte a Szombathelyi Egyházmegyével való együttműködés fontosságát. Amellett, hogy már 2013-tól folyamatosan tárgyalásokat folytattak az egyházmegyei vezetőkkel az apostolszobrok méltó elhelyezéséről, a múzeum régészei közreműködtek többek közt a püspöki palota északi szárnyának felépítésében és a helytartói palota bemutatásának elősegítésében is, továbbá a Savaria provincia történelmében fontos leleteket adtak kölcsön különböző kiállításokra. A múzeum a Szombathelyi Egyházmegye mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel is szoros kapcsolatot ápol.

Csapláros Andrea az apostolgaléria elszállítása mellett a jövőbeli projektekről is szót ejtett. A szobrok egy része ideiglenesen az állami támogatások segítségével felújított jáki Szent György-templomba, másik felük pedig a Szombathelyi Egyházmegye műtárgyraktárába kerül, így jelenleg autentikus környezetben, régi-új helyükön láthatják a felújított szobrokat a hetekben újraszentelendő jáki templomba érkezők. A tervek szerint a szoborcsoport végső helye egy, a közeljövőben felépülő látogatóközpontban lesz, ahol az egyházmegye és a Savaria Múzeum közreműködésével jön létre egy kiállítás.

Mint azt a múzeumigazgató elmondta, Ják történelmi feltárása is folytatódik. Terveikben szerepel, hogy pályázati támogatással megjelentetik Ják monográfiáját, a leendő központban pedig a korábbi leletanyagok mellett számos új érdekességet is bemutatnak a látogatóknak.  

Fotók: Baki Orsolya