2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum Juhász Anna irodalmár vezetésével centenáriumi eseménysorozatot indított.

Ennek részeként valósul meg a „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 irodalmi beszélgetéssorozat a MOM Kulturális Központ partnerségében 2022-ben minden hónapban, melynek során egy-egy irodalmár, költő, alkotó, színművész, zenész szakmai és személyes aspektusokból mutatja be kapcsolódását Nemes Nagy Ágneshez. Az egész éven át zajló irodalmi sorozatban a költő(nő) számos téma, irodalmi kérdés kapcsán kerül fókuszba.

A sorozat második, február 23-i estjén a személyes élmények mellett Nemes Nagy Ágnes és Babits Mihály irodalmi kapcsolódásán lesz a fókusz.

„Miért szeretem Babits Mihályt? Természetesen: nem tudom. Nincs mód kipuhatolni, hogy voltaképpen miért szeretünk egy bizonyos költőt (vagy több bizonyosat), irodalmi vonzódásaink talapzata, akár annyi más alapkérdésünké, párás átmenetekkel vész el a sötétben, mint némely festőiskola képein a figurák lába. Kamaszkoromban kezdtem el szeretni Babits Mihályt, ahogy az lenni szokott; rögtönös szívdobbanással ismerve föl: ez kell nekem. Vagy: kell nekem ez” – írja Nemes Nagy Ágnes A hegyi költő című, Vázlat Babits lírájáról alcímű esszékönyvének bevezetőjében.

A költőnő a disszertációjának témájában is Babits Mihályhoz kapcsolódott, aki az évek alatt leginkább jelkép és viszonyítási pont lett számára. „Amikor szakdolgozati témát kellett választani, akkor én Babitsot kértem Horváth Jánostól. Azt mondta, hogy az nem lehet, mert élő emberből nem lehet szakdolgozatot írni. A kérdést az döntötte el, hogy Babits meghalt. Így már lehetett szakdolgozatot írni róla.”

A február 23-i rendezvény a MOM Kulturális Központ Kupolatermében várja az érdeklődőket. Juhász Anna vendége Szabó T. Anna költő, Kelevéz Ágnes irodalomtörténész és Györgyi Anna színművész lesz.

Nyitókép: Fortepan/Hunyady József