A hagyományok éltetik a nemzetet címmel tartott tudományos, művészeti konferenciát a Magyarságkutató Intézet. A rendezvény célja az volt, hogy átfogóbb képet adjon hagyományainkról, valamint a hagyományőrzés jelentőségéről különböző tudományos és művészeti ágakban.

Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, a hagyomány annyira jövő idő, mint amennyire múlt idő. Szívünk mélyén érezzük az igazságot, hogy a magyar hagyományok örök értékeken alapulnak, Isten örök értékein. Annak a közösségnek, annak a társadalomnak, amelynek nincsenek hagyományai, nincsen jövője sem.

Kiemelte, hogy a nehéz időkben történelmünk során a hagyományaink ereje adta erőnket a mindennapokhoz, a túléléshez, magyarságunk megőrzéséhez.

A miniszterhelyettes a családokról szólva elmondta, hogy ők alkotják a nagyobb közösségeinket, nemzetünket: a magyar családok maga a magyar nemzet. A családunk, közösségeink iránt érzett mély szeretetet a magyar hagyományok legfontosabb, legmélyebb elemének tartja.

Prof. dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, tiszteletbeli elnöke nyitóbeszédében összefoglalta gondolatait, miszerint az euroatlanti világ elveszíti hagyományait, kultúráját és értékeit.

A kérdés az, hogy ebben a helyzetben számunkra milyen lehetőség van. Kifejtette, hogy nem kell külföldi példákból meríteni. Az ismert 1100 éves és azt meghaladó, ősiségben kibontakozó magyar hagyományrendszer, magyar kultúra, magyar életszemlélet és életvitel, mint a búvó patak, a történelmünk során – különösen rendkívül nehéz történelmi körülmények között – állandóan meghatározta a magyarság cselekedetét. Csak erre lehet támaszkodni, ez a múltunk, ez a jelenünk, ez a jövőnk egyetlen lehetősége és záloga – mondta az intézet főigazgatója.

Hozzátette: a hagyományainkból következik, hogy bizonyos élethelyzetekben hogy kell viselkednünk, hogy kell reagálnunk eseményekre. Számos történelmi példa van, amit értékelhetünk, feldolgozhatunk, és levonhatjuk legalább 35–36 nemzedék tapasztalatát, cselekvéseinek formáját.

A mi kötelezettségünk – hangsúlyozta Kásler –, hogy megpróbáljuk megőrizni és továbbadni értékeinket. A gyermekeinknek elmondani, hogy kerültünk ide, kik vagyunk, mit keresünk a földön, mit tettek az őseink, és mi mit tehetünk.

A konferencia további részében hagyományőrző szakemberek, szakértők, művészek előadásaikban olyan témákat dolgoztak fel, mint például az ősi lovas hagyományok bemutatása, a ló és az ember kapcsolata, a magyar örökség megjelenítése a művészetekben, a szakrális népművészet hatása az emberiségre, a katonai hagyományőrzés, a székelykapu története, valamint a legendássá vált magyar harcos íjak és nyilak szerepe történelmünkben.

A képen Vitályos Eszter és Kásler Miklós. Fotó: Balogh Zoltán / MTI