Justin Shubow amerikai építészkritikus november eleji magyarországi látogatása és előadása okot adott arra, hogy a Tesztoszteron-sorozat különkiadásaként Wesselényi-Garay Andor, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa vitára invitálja Erhardt Gábor és Smiló Dávid MMA-ösztöndíjasokat, akik eddig a legkarcosabb véleményeket fogalmazták meg a kortárs magyar építészet állapotáról, szakmai és szociológiai viszonyairól.

Az amerikai szakember a vele készített interjúban többek között úgy nyilatkozott, hogy Budapesten az elmúlt száz évben csak minőségromboló házak épültek, hogy a kortárs magyar építészeknél nemcsak a magabiztosság hiánya figyelhető meg, hanem az a lélektelen és önromboló magatartás is, amellyel görcsösen el akarják törölni a múltat.

Az építészkritikus szavai alapot adnak arra, hogy a műsorban a magyar szakemberek megvitassák, hogy milyen mértékben releváns egy messziről jött ember véleménye. Miképp kell viszonyulni az autoritásokhoz, a szakmai tekintélyekhez? Fenntartható-e egyáltalán a szaktekintély mítosza, és ha igen, akkor ki tekinthető annak? Mennyiben mutat ez túl a saját véleménybuborékunkon? Tudjuk-e értékelni az építészettel kapcsolatos olyan erős állításokat, amelyek ugyan nem ízlésünk szerint valók, de intellektuálisan lenyűgözők? Mennyire kell figyelnie egy hazai építésznek a külföld reflexiójára?

A beszélgetés december 16-án 18 órától élőben követhető az intézmény Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Az Esték a Hild-villában beszélgetéssorozat jövőre megújult tematikával folytatódik. Wesselényi-Garay Andor a beszélgetőpartnereivel Budapest és a vidék építészeti kapcsolatát vizsgálja, és olyan kérdéseket jár körbe, hogy létezik-e ma vidéki építészet és annak melyek a legfontosabb jellemzői.

Nyitókép: Wesselényi-Garay Andor, a Tesztoszteronépítészet II. című előadássorozat házigazdája. Forrás: a Magyar Művészeti Akadémia Facebook-oldala