Ezt az emlékévet a büszkeség és az együttműködés ünnepévé szeretnénk tenni ? mondta el Schmidt Mária, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa, hozzátéve: a nemes cél elérésében partnerük lett a Magyar Államvasutak Zrt. is. Schmidt Mária felidézte, hogy a vasúti dolgozók is harcoltak a szabadságharcban, és szabotálták a forradalom leverését, ahol csak tudták. Ezért is fontos, hogy a MÁV is segít felhívni mindannyiunk figyelmét a hősökre.

 

mav-start_flirt
Fotó: mavcsoport.hu

Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója megfogalmazta: amikor az 1956-os Emlékbizottság felkereste őt, nem volt kérdés, hogy a vasút kiemelten kezeli ezt az együttműködést. Nagy örömmel támogatják az emlékbizottság tervét, hiszen a MÁV dolgozóinak száma már a forradalom idején is 100 ezer fő volt, és közülük rengetegen vettek részt a szabadságharcban.

 

A vasutak évente több millió utast szállítanak, hozzájuk szeretnék elvinni a hősök történeteit ? emelte ki Dávid Ilona, hozzátéve: akciótervet dolgoztak ki, amely szerint a legforgalmasabb vasútállomásokon a forradalomról szóló molinókat, háromdimenziós transzparenseket és plakátokat fognak kiállítani. Cél az is, hogy egyes állomásokon bemutassák, mi történt az adott helyszínen az ?56-os harcok idején. Emellett lesz egy tematikus, felmatricázott mozdony is, amely hírül viszi a hősök emlékét. A legfontosabb: szeretnék minél több utas figyelmét felhívni a közös múltunkra.

 

c28ae69fb962737bb41eb9a0d894b415
Fotó: Terror Háza Múzeum

Az 1956-os Emlékbizottság célja, hogy az ?56-os forradalom 60. évfordulóján össztársadalmi megemlékezés jöjjön létre, és ne legyen egyetlen olyan magyar állampolgár se, aki ne találkozna az emlékévvel és annak üzenetével. Ma már van módunk arra, hogy reflektáljunk a saját múltunkra, ám a forradalomról még nem beszéltünk eleget és kellőképpen. A szabadságunkért harcoló hősökkel az együttműködés keretében találkozhatunk majd a vasúti állomásokon, de a VOLT-on, a Balaton Soundon, a Szigeten, a Hősök terén egy rockmusicalben, valamint irodalmi és képzőművészeti pályázatokban is. Erről itt lehet bővebben olvasni.

 

Készítette: Wéber Anikó