A nagy zeneszerző és az Esterházy ?Fényes? Miklós kora előtt tisztelgő programsorozat egyik helyszínéül szolgáló kastélyparkot idén már teljes pompájában tekinthetik meg az érdeklődők. A nyáron lezárult rekonstrukciós munkák eredményeként az Angolpark, az Északi-park (Marchand-tag) és a Rózsakert is eredeti, 18. századi fényében várja az Eszterházi Vigasságok és a kastély látogatóit, turisztikai és egyben kulturális élményeket nyújtva a vendégek számára.

A rendezvénysorozat első őszi állomása, a szeptember 4. és 13. között megrendezett Haydn Vonósnégyes-fesztivál, minden eddiginél színesebb kínálatot vonultat fel. Előadói között olyan neves művészek kapnak helyet, mint a rendezvényt nyitó dél-koreai Novus String Quartet, a szólistaként és karmesterként is aktív osztrák Thomas Zehetmair, vagy a már-már Rock ?n? roll energiával játszó St. Lawrence String Quartett.

A szeptember 10-én koncertet adó Zmeskall Quartet korhű hangszereken hívja életre Haydn jól ismert dallamait. A vonósnégyes névadója a Beethoven által ?kedves, öreg zenegróf?-nak nevezett magyar zeneszerző, Zmeskall Miklós kiváló csellista volt, s a klasszikus hangokat megszólaltató est elnevezése is neki állít emléket.

Eszterhaza_kapuja_kicsi_1

Schumann-testvérekből (Erik, Ken és Mark) és az észt brácsaművészből álló vonósnégyes, a Schumann Quartet tagjai kamarazenei koncertjeiken olyan neves művészekkel dolgoztak együtt, mint Menahem Pressler, Sabine Meyer, Nils Mönkemeyer, Diemut Poppen, vagy David Orlowsky. Szeptember 11-én sorra kerülő előadásukban könnyedségükkel és világszínvonalú virtuozitásukkal varázsolják el közönségüket, akárcsak a 12-én koncertező, kísérletező kedvéről híres Meccore String Quartet.

A fesztivált Nagy-Britannia legjobb kamarazenei együtteseinek egyike, a különleges hangszereken játszó Badke Vonósnégyes zárja. Charlotte Scott egy 1685-ös ?Gagliano? Stradivarius hegedűn; Emma Parker egy 1672-es Peter Guarnerius hegedűn; Jon Thorne egy 1692-ben készült Giovanni Grancino brácsán; Jonathan Byers pedig egy 1730 körül készült velencei gordonkán szólaltatja meg a jól ismert dallamokat.

Az előadókról és a programok pontos leírásáról az érdeklődők bővebb információkat a www.eszterhazivigassagok.hu weboldalon találhatnak, ahol egészen október 24-ig nyomon követhetik az aktuális eseményeket. Jegyek a www.jegymester.hu weboldalon és a fertődi Esterházy-kastély recepcióján válthatók.